Opinie: CDA en GemeenteBelangen hebben beste campagnes

CDA Oosterhout Marcel Willemsen
CDA kiest voor anders-dan-anders campagnemateriaal.

Ik sta een beetje bekend als criticaster, mais bon, prima. Het maakt de tongen los. Om u even te verbazen nu iets positiefs. Een klein overzicht van de goede (en slechte) campagnes van de politieke partijen in Oosterhout.

1. CDA

Landelijk nog niet veilig uit de verdrukking, maar ze hebben zich in Oosterhout duidelijk zichtbaar gemaakt. Van de zomer gestart met een ‘Verbeter Oosterhout Facebookactie’ en een gelikte website. In de laatste weken een winkel en elektrische TukTuk. Ik ben verbaasd over de frisse campagne. De campagnefoto met werkman die ik overal terug zie klopt met de slogan ‘CDA werkt’. Ik ben het niet gewend van het CDA. Normaal lijden ze vooral aan het ‘grijze muis syndroom’.

2. GemeenteBelangen

Het hele jaar door zichtbaar, dat zijn we ook van ze gewend. Een aardige slogan ‘zichtbaar betrokken’ en een sterke facebookactie (zie foto). Wat veel reclameborden, helaas ook met een merkwaardige close-upfoto met ‘de witte neus’. Iets wat ik maar blijf horen. De actie van Pascal Welten was natuurlijk erg dom; e-mailadressen misbruiken. GemeenteBelangen zie je overal door de stad, dat doen ze in mijn ogen goed.

GemBel trein

3. PRO Oosterhout

Nieuwkomers hebben het makkelijk. PRO kan zichzelf nog helemaal vorm geven. Pluimen uitdelen, ik vind het slim. Een mooie poster met een slim beeldmerk. Groot pluspunt is de aanwezige bevlogenheid. Enige minpuntje is het totale gebrek aan inhoud.

4. Jezus Leeft

Ook een nieuwkomer. Ook zonder al te veel concrete inhoud. Het enige wat er wel aanwezig is, is flair. Dat is iets unieks op het Oosterhoutse politieke slagveld. PRO zou zeggen, een pluim voor Jezus Leeft.

5. SP

De SP is een kleine club. Ze staan op deze plek omdat ze ‘gewoon’ hun landelijke spullen gebruiken. Eerlijk is eerlijk, die zijn gewoon goed. Wat mij betreft de beste van de 13 op de officiële verkiezingszuilen van de gemeente. Het lijstje voor- en tegenstemmen waar ze mee schermen neigt een beetje naar te veel van het goede.

6. VVD

Een prachtige documentaire over Oosterhout. Een kroegentocht met ouders. Maar daar valt de VVD campagnemachine stil. Een gemiste kans.

7. PvdA

Die eeuwige rode rozen. Ik ben ze helemaal beu. Een magazine, ook al een ‘been there, done that…’ Rood is een signaalkleur… dat is een pré. De lijst is degelijk maar niet spectaculair.

8. Groen Brabant

Een oude, boze meneer op een poster. Oude ‘groene’ auto van de AVRI. De kleur is overigens het enige groene. Lekker populistisch geld uit de reserves beloven. Publicitair gehaaid.

9. GroenLinks

Buurthuizen terug zoals het was. Een duidelijk thema. Wel een hoog bejaard thema. Geen spannend materiaal of slimme truc. De stunt met het verkiezingsprogramma van de PvdA tijdens de raadsvergadering was het sterkste campagnefeit. Te vroeg gepiekt?

10. Onafhankelijke Fractie

Niets bijzonders en dat is jammer na eerder ludieke acties. Dat past juist wel bij lijsttrekker Gerard Oomen die ik eerder al minister van feest noemde. Blijf bij je sterke punten, ook als een onbenul als ik je erop aanspreekt.

11. GBV

Nieuwkomer van de vorige verkiezingen. Moet het nu stellen zonder inhoudelijk thema’s om tegenaan te trappen. Partij is inmiddels gevestigde orde. In mijn ogen de grote verliezer van de GR 2014.

12. D66

Te vroeg met het huren van de reclameborden. Beste creatieve idee, we kopiëren het concept van de campagnewinkel van het CDA. Beter slecht bedacht dan goed gejat. Jammer er lagen landelijk gezien kansen.

13. Oosterhout Ander

Hebben ze campagne gevoerd? Ik heb ze niet gezien. U wel?

Ik heb even mijn visie op de campagnes gegeven. Waarmee ik wil zeggen dat de uitslag van de verkiezingen best anders kan zijn.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

5 gedachten over “Opinie: CDA en GemeenteBelangen hebben beste campagnes

 • 18 maart 2014 om 14:44
  Permalink

  Beste Wostrouter, ik ben al blij met de nuance, er zit namelijk een verschil tussen totaal geen inhoud en weinig concrete standpunten. Je wordt steeds leuker 😉

 • 18 maart 2014 om 13:07
  Permalink

  Beste Peter, op jullie website heb ik niet bijster veel concrete standpunten gezien. Er staat vooral dat jullie nog over veel gaan praten en nadenken.

  Beste Maarten, het is geen toeval dat ik het zo opschrijf. Maar ik hoor je niets ontkennen 😉

 • 17 maart 2014 om 21:52
  Permalink

  Dank voor compliment mbt de lijst.
  Degelijkheid is een eigenschap om voor te kiezen!

 • 17 maart 2014 om 15:13
  Permalink

  Dank voor de lieve woordjes aan het adres van PRO Oosterhout, de nieuwe Oosterhoutse partij. De partij ook waarvoor ik op de lijst sta voor de komende verkiezingen van 19 maart. Je zult begrijpen dat de dank slaat op de complimenten waarmee PRO in korte tijd zichzelf op de kaart heeft gezet. Waar ik, op persoonlijke titel toch even over wil reclameren is het verwijt dat er een totaal gebrek is aan inhoud. Buiten dat je mij daarmee op mijn pikkie trapt, da’s gewoon een egodingetje van mij, klopt je bewering niet. Zeker vier leden van vier verschillende partijen hebben me gezegd dat PRO op een flink aantal punten behoorlijk aansluit bij het gedachtegoed van de partij die zij dienen. Dan zou je als consequent opiniemaker ook bij die andere partijen moeten schrijven over gebrek aan inhoud. Wat nieuw is, moet nog even settelen. Ik zal niet afsluiten met de dooddoener dat het nog niet wil zeggen dat als jij het niet eens bent met de inhoud van PRO Oosterhout, er geen sprake is van inhoud. Dat zal ik niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *