Opinie: Nooit meer een jongerendebat, het kan beter!

logo-klein-JONG

Ze moesten met een vergrootglas gezocht worden, het aantal jongeren dat bij het jongerendebat van afgelopen maandag aanschoof. Aan de promotie kon het vooralsnog niet liggen, want diverse politici hadden een gastles gegeven op de middelbare scholen die Oosterhout rijk is. Zelfs prijzen als € 100,-  voor een klassenuitje of zwemtickets voor de Warande zette geen zoden aan de dijk.

De vraag waarom er zo weinig jongeren waren domineerde de avond, waar verder gediscussieerd werd over sluitingstijden van horeca en of Oosterhout klaar is voor de toekomst. De SP opperde voor nieuwe jongerencentra en GBV kwam verrassend uit de hoek met het voorstel woningen te splitsen om starten op de woningmarkt betaalbaar te maken. Ook het uitgaansgebied kwam aan bod, waarbij GroenLinks aangaf dat jongeren zelf bepalen waar ze uitgaan.

Er staat een uitgebreid verslag in Weekblad Oosterhout, en dat zeg ik omdat ik de belangrijkste conclusie van de avond nog even aan wilde halen. Alle politici waren het erover eens dat eens in de vier jaar een jongerendebat toch wel erg karig was. In de aanloop naar het debat spraken organisatoren Ruben Jacobs en Dees Melsen honderden jongeren, en die hadden wel degelijk input. Dat ze niet op het debat waren verbaast mij dan niet, ze hadden hun zegje al gedaan.

Op een structurele manier met jongeren uit diverse doelgroepen overleggen is belangrijk, en dat heeft de politiek in Oosterhout nu ook ingezien. Voor, tijdens en zeker na de verkiezingen zal dat een speerpunt van alle partijen worden, zo gaven de aanwezige politici aan. Daar wil ik ze aan houden. De politiek heeft de mond vol over de toekomst, maar dan moeten ze ook wel naar de toekomst van Oosterhout willen luisteren, en dan is een jongerendebat helemaal niet meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *