Opinie: Verkiezingsdebat nieuwe stijl, nog even bijschaven

GR14 - klein

Een switch was het wel, van de grote zaal in De Bussel naar de Panoramazaal in de tijdelijke bibliotheek. Het oogde in ieder geval knusser en tv-technisch zag de setup er wel een stuk strakker uit. Uiteindelijk kom je niet naar zo’n debat om iets van de ruimte of de tv-techniek te vinden, dus laten we het over politiek hebben. De te behandelen punten leken geen verrassing te zijn. Mensen in de bijstand die mee moeten werken, de buurthuizen, de ontwikkelingen in het Santrijngebied en werkgelegenheid. Zo ongeveer alles waar de afgelopen vier jaar aandacht aan besteed is. De raadsvergadering en de standpunten werden nog eens dunnetjes overgedaan.

Na twee of drie persoonlijke pitches van een minuut volgde doorgaans zo’n debat en ook de uitgekozen gasten per topic waren best voorspelbaar. Op de buurthuizen leek in oorsprong zelfs een complete (voormalige) PvdA delegatie te moeten staan, het was dat Oosterhout Anders afgemeld had. Jezus Leeft moest er in de Santrijndiscussie aan de haren bijgesleept worden om er iets van te vinden. Anton van Opzeeland begon al met excuses en toen stopte de kritiek op hem niet meer.

Het publiek, toch met een duidelijke mening, zat er regelmatig voor spek en bonen. Zelfs als het publiek betrokken werd, waardoor debatten verse input en standpunten kregen, werd dit omwille van de tijd vrij vlot weer afgekapt. Daardoor was het debat verworden tot het bijna oplezen van de verkiezingsprogramma’s. Dat terwijl er zoveel belangrijke dingen aankomen, zoals de transitie van de zorgtaken naar de gemeente, geen woord over gehoord. Bizar als je weet dat dit in 2015 compleet op poten moet staan.

Marcel Willemsen, lijsttrekker van het CDA, gaf aan dat hij jaarlijks een debat zou willen organiseren. Ik ben het daar van ganser harte mee eens, maar dan wel minder voorgekookt. Juist het publiek is de onvoorspelbare factor in verkiezingsdebatten, en zij weten als geen ander de vinger op de zere plek te leggen. Een verkiezingsdebat, ingegeven vanuit de vragen die de burger heeft, dat lijkt mij wel wat. Frisse vragen, geen voorbedachte antwoorden en levendige discussie. Dat Jan met de pet weet waar hij op moet stemmen, dat politici weten wat er leeft. Wie durft?

Een gedachte over “Opinie: Verkiezingsdebat nieuwe stijl, nog even bijschaven

  • 14 maart 2014 om 15:00
    Permalink

    Helemaal eens met Jeffrey! Ik zat in het publiek en vond het echt een aanfluiting. Jezus Leeft was wel leuk zorgde voor wat vermaak op de avond!

    De opzet rond de buurthuizen was ook schandalig, puur op emotie een debat proberen richting geven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *