[ANALYSE] Escalatie in #380kV dossier dreigt

hoogspanningsmast oosterheide

Vandaag is bekend geworden dat TenneT de informatieavonden in Oosterhout en Zevenbergen af heeft gezegd. De belangrijkste reden is dat men niet in kan staan voor de veiligheid van eigen medewerkers. De veiligheid van de aanwezige bezoekers wordt echter ook aangehaald. Tot zover de officiële verklaringen.

Teleurstelling
De teleurstelling in Oosterhout is groot. De beweegredenen van TenneT zijn immers nog steeds onduidelijk. De opkomst tijdens de gemeentelijke bijeenkomst laat zien dat het onderwerp in Oosterhout leeft en dat er veel openstaande vragen zijn. Veel burgers uiten deze vragen in de spandoeken rond de Oosterheidehal. Kinderen uit de wijk Oosterheide oefenen al een hele week op een protestlied, waarmee zij een vuist willen maken.

Toon van de discussie
De toon van de discussie is in vlot tempo verhard. In eerdere fases werden dossiers aangelegd, media ingeschakeld en her en der een spandoek opgehangen. De toon die vandaag klinkt is veel harder, met als uitschieter een portret van Minister Kamp langs de A27. Protest is van alle tijden en de emotie van de bewoners in Oosterheide klinkt door.

Afgelasting
De afgelasting van de informatieavond komt als een donderslag bij heldere hemel. Veel bewoners hebben wekenlang kunnen piekeren over de mogelijke gevolgen van een 380kV tracé langs Oosterheide. Zij maken zich terecht zorgen, en TenneT had deze mensen kunnen informeren. Zij kiezen daar echter niet voor. De keuze om van tracé te wisselen leek al ongewoon, nu past TenneT dezelfde tactiek toe in het afblazen van de informatieavond.

Onrust
De eerder genoemde verharding komt voort uit onzekerheid. De bewoners van Oosterhout willen de dialoog aan met TenneT en ervaren de huidige situatie alsof ze dom worden gehouden. Dat zorgt doorgaans niet voor meer redelijkheid of begrip tussen partijen. Het aflassen van de informatiebijeenkomst zijn juist extra kolen op het vuur.

Iedereen verliest
De verharde toon zorgt ervoor dat TenneT denkt dat hun medewerkers wellicht onveilig zijn. Doordat de informatieavond niet doorgaat, worden bewoners onzekerder en zijn zij bereid tot hardere acties. Als TenneT zich nu al niet durft te laten zien, zullen ze bij hardere acties zeker niet meer komen. De kans voor een dialoog is daarmee finaal verkeken. De energie die de actievoerders in hun acties steken, komt dan nog maar beperkt aan. Kortom, iedereen verliest, en de kansen dat er wel hoogspanningsmasten komen, nemen alleen maar toe.

Vervolg
Zoals de situatie nu escaleert, is voor geen van alle betrokken partijen goed. De kans op persoonlijke bedreigingen neemt door de beslissing van TenneT eerder toe dan af. Dat is vast niet wat zij in gedachten hadden toen uit veiligheidsoverwegingen de avond werd geannuleerd. Vroeg of laat moet TenneT de dialoog aan, en de druk op hen wordt op deze manier alleen maar groter. Aanvullend moet het actiecomité juist energie steken in goede dossiers. De gevoerde acties kunnen best aan organisaties gericht zijn, maar het eventueel gebruik van een dreigende toon zet het actiecomité gelijk buiten spel. Dat is veruit de slechtste positie om nog iets in te brengen.

6 gedachten over “[ANALYSE] Escalatie in #380kV dossier dreigt

 • 1 oktober 2014 om 12:13
  Permalink

  Beste René. Je geeft aan dat wij het doen overkomen alsof er serieuze bedreigingen geuit worden. Dat staat echter nergens in het artikel. Wij hebben specifiek gekozen voor de term ‘verharde toon’ omdat er geen bedreigingen bij ons bekend zijn. Lezers kunnen ‘verharde toon’ wel interpreteren als ‘bedreiging’, maar dat zijn dus niet de woorden die wij gebruikt hebben.

 • 30 september 2014 om 23:47
  Permalink

  @ Redactie 30 september 2014
  De toon hebben jullie in dit artikel zelf gezet.
  Jullie doen het overkomen of er serieuze bedreigingen geuit zijn tov. TenneT of Kamp cs.
  Als jullie dat hard kunnen maken, facebook quotes of anderszins, had ik die graag gepubliceerd zien in dit artikel.
  Ik vind dit stukje vooral stemmingmakerij. Heel jammer, want ik heb jullie over het algemeen toch wat hoger staan!

 • 30 september 2014 om 22:29
  Permalink

  Leuk dat een tekening van mij nu al voor discussies leid. Ik ben het ook niet eens met het artikel. De verharding, (in mijn tekeningen) zal pas volgen als TenneT en EZ hun kop in het zand blijven steken en hun plannen doorzet.

 • 30 september 2014 om 20:36
  Permalink

  Dank voor je reactie René. Een verharde toon staat wat ons betreft niet gelijk aan dreiging. Wel is de afgelopen dagen meer op de man gespeeld dan op de bal. Eén en ander zou door TenneT of EZ wel als bedreigend ervaren kunnen worden, maar dat stellen wij niet.

 • 30 september 2014 om 14:19
  Permalink

  Wat de redactie hier aanvoert als zijnde ‘verharde toon’ zijn een spandoek met het hoofd van Henkie Kamp met het logo van Tennet erop en meer onschuldige teksten op spandoeken.
  Ik heb zeker iets gemist (en de redactie blijkbaar ook) waaruit enige dreiging van uit zou kunnen gaan. Ik heb het dan over verstoren van de openbare orde, bedreigingen tegen Tennet of EZ-medewerkers. Nergens heb ik die kunnen vinden.
  Logisch dat bewoners zwaar over de zeik zijn van de aangekondigde komst van die verdoemde masten. En dat laat men duidelijk merken. Maar enig gevaar gaat hier toch ècht niet van uit!
  Citaat: ‘Zoals de situatie nu escaleert, is voor geen van alle betrokken partijen goed. De kans op persoonlijke bedreigingen neemt door de beslissing van TenneT eerder toe dan af.’
  Of zit de redactie van OokvanWosterhout een beetje het vuurtje op te stoken?
  Kom als redactie zijnde dan met citaten waaruit die bedreigende vormen blijken. Ik had die graag ik dit ‘redactionele’ artikel gelezen om mij dan een beter oordeel te kunnen vormen. Want met wat hier in de tekst staat, kan geen enkel mens of instantie zich bedreigd voelen.

 • 30 september 2014 om 13:57
  Permalink

  Als je het portret van Hen Kamp aan de A27 een uitschieter op het gebied van verharding noemt……..
  Het is geen flatteus portret en er gaat wellicht enige dreiging van uit, maar dan toch echt alleen richting inwoners van Oosterhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *