[OPINIE] Over deze gebouwen gaat het in 2015

 

Bron: www.mab.com
Arendshof

Gebouwen domineerden de afgelopen tijd het nieuws, en zullen dat de komende tijd zeker ook wel doen. Van winkels tot kerken, Oosterhout heeft immers zo zijn heilige huisjes. De gebouwen die dit jaar zeker in het nieuws zullen komen, haal ik er even uit.

Arendshof

In Arendshof functioneert een volledige vleugel niet. Na Mexx, een bloemenzaak en diverse kledingzaken trekken nu ook Het Verboden Rijk en Chess de stekker eruit. Buiten de vestiging van de nieuwe ANWB winkel zijn er tot op heden alleen maar winkels vertrokken uit dat deel van Arendshof. Zeker als zoveel winkeliers vertrekken, is er iets aan de hand, ik vraag mij af of de vastgoedeigenaar daar weleens over nadenkt. De rest van Arendshof worstelt immers ook, maar kent niet zulke gigantische leegstand. Een mooi moment om voor Arendshof 2 één grote retailer aan te trekken, die de hele ruimte naast en achter V&D kan vullen. Een veelgevraagde ZARA of H&M misschien, of anders ruimte voor een dagmarkt?

Kerken

Er gaan een aantal kerken sluiten. Geen onlogisch bericht, aangezien het kerkbezoek nog steeds terugloopt. De vaak monumentale gebouwen verkeren in niet al te beste staat, kosten een kapitaal om te onderhouden en er is niet of nauwelijks geld voor. In elk ander geval zegt een eigenaar dan op een gegeven moment dat het pand verkocht of gesloopt wordt. In het geval van kerken gaat het vaak over monumenten, die niet gesloopt mogen worden. Bij verkoop wil de parochie een veto houden over de toekomstige bestemming. Een lastige situatie, veel commerciële functies zijn niet in een kerk gewenst. Daarbuiten gaan kerkgangers niet graag ergens anders kerken, ze zijn verknocht aan de eigen parochie. Een gigantische hobbel die nog genomen moet worden.

Wijkbiebs

De wijkbiebs houden op te bestaan. Vooral vanuit Oosterheide wordt de sluiting zwaar bevochten, zelfs nu het alternatief bekend is geworden. Een gedeelte van de collectie verschuift naar de activiteitencentra, het merendeel is straks te reserveren en af te halen in de wijk. Eigenlijk weinig verandering, toch is er veel weerstand. In een tijd dat alles op internet te vinden is, moeten er toch duizenden boeken direct om de hoek voor het grijpen staan. Niet erg vooruitstrevend, iets wat de huidige oplossing uiteindelijk wel is.

De Bussel

De bouw van De Bussel loopt, zeker door het zachte weer, op rolletjes. De afwerking is gestart en ook dat loopt voortvarend. Ondertussen wordt aan de parkeergarage gebouwd, waar alles meezit. Of De Bussel aan het einde van de rit een succesvol project is gebleken, zullen we later op moeten maken, maar het is fijn om te weten dat er hard aan ons culturele hart gewerkt wordt.

De Warande (en de andere baden)

In recordtempo wordt De Warande omgebouwd tot een overdekt zwembad. Het tempo ligt hoog en ook hier lijkt alles op rolletjes te lopen. De Blikken zal straks het domein worden van B.O.C.K. en daar wordt al druk geschetst aan plannen. Zo weinig is er echter bekend over Arkendonk, ook die zwemvoorziening zal sluiten, maar de toekomst van de locatie is onduidelijk. Als de vernieuwde Warande opengaat is die helderheid wel wenselijk, een leegstaand zwembad trekt doorgaans bezoekers aan die er eigenlijk niet horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *