[OPINIE] VVD wint in Brabant en Oosterhout

VVD houdt koers
Bron: www.vvd.nl

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten gebeurt er iets bijzonders. De VVD wint in Brabant en in Oosterhout de verkiezingen, ondanks dat het in een kabinet zit dat een moeilijke tijd achter de rug heeft. En dan hebben we het nog niet eens over de verloren bonnetjes en diverse andere ‘schandalen’. Toch stemt men nog trouw VVD. Waarom? Dat is de vraag. Waar de PvdA de prijs voor de regeringsdeelname betaalt, blijft de VVD groot.

Een verklaring zit wellicht in de trots waarmee VVD de slogan ‘VVD houdt koers’ uitspreekt. Belangrijker nog is dat de gehele partij deze lijn ook uitstraalt. Ze voelen zich geen moment geroepen om keuzes inhoudelijk te verdedigen, zich ervoor te verontschuldigen of op een andere wijze door te laten beïnvloeden. Bij ieder tegengas dat de partij krijgt beroepen ze zich gewoonweg op de matige economie en het toeval dat zij nu toevallig het land moeten regeren.

Waarom de PvdA dan wel de prijs betaald? Dat lijkt te zitten in de verschillende imago’s van de partijen en de lijn van de concurrentie. Waar de SP de frontale aanval inzet op de PvdA is de VVD relatief uit de wind gebleven. Wilders zit te ver naar rechts en plaatst zich daarmee buiten het bereik van overstappers. Het CDA lijkt te waken voor een ‘rechts’ imago, maar proeft anderzijds wel een kans. Buma valt vervolgens zoals altijd ingetogen, maar subtiel aan. Dat levert hem uiteindelijk wel iets op, maar niet de hoofdprijs zoals SP die wel binnenhaalt. Daarbij opgeteld dat de VVD heer en meester is op het thema economie, maakt dat iedereen voor zoete koek aanneemt dat het een club van helden is en gewoon blijft stemmen.

De dramatisch lage opkomst draagt waarschijnlijk ook bij aan het succes. Daar is de vraag welke extra 10% van de Oosterhouters en Brabanders niet is gaan stemmen. Is dat vooral een teleurgestelde PvdA-aanhang of wordt bijvoorbeeld ook de groep trouwe PVV-stemmers kleiner? Feit is dat de afnemende stroom stemmende Nederlanders zorgwekkend is. Zeker als we bedenken welke strijd er in onze geschiedenis is geleverd om de huidige democratie veilig te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *