Dorstenaar naar Amerika met robot!

© Thomas Vugs
© Thomas Vugs

Teun Verwijmeren, 18 jaar en leerling op het Newmancollege. Een hele normale jongen die fotografeert en aan wielrennen doet, maar naast dit alles bouwde hij met een team een robot om mee te kunnen doen aan een wedstrijd voor robots. Na twee dagen harde strijd in de arena van Eindhoven, kwam de uitslag: Teun en zijn team mogen naar St.Louis, Amerika. Wij spraken Teun over techniek, de wedstrijd en zijn eigen toekomst.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Je doet met je team mee aan de FTC, wat is dat precies?
De FIRST Tech Challenge is een robotwedstrijd die wordt georganiseerd door de Amerikaanse organisatie FIRST. Zij zetten zich in voor het promoten van techniek bij jongeren, maar ook vooral voor het leren van sociale vaardigheden zoals het opzetten van netwerken en samenwerken. De FTC is vooral erg groot in de Verenigde Staten, maar ook in Europa komt het aardig van de grond. Het is een wedstrijd waarbij leerlingen van 14 tot 18 jaar in groepen een robot bouwen. Bij de wedstrijd spelen teams van twee robots tegen elkaar, deze teams variëren bij iedere wedstrijd. Een wedstrijd duurt 150 seconden. De eerste halve minuut is de autonome periode, waar de robot uit zichzelf rijdt. De laatste twee minuten moet de robot bestuurd worden door iemand uit het team. Dit jaar moet de robot balletjes kunnen oppakken en in kokers van verschillende lengtes kunnen gooien.
Naast de FTC is er ook nog de FIRST Lego League voor 10 tot 14 jarige en de FIRST Robotics Competition voor 18 tot 24.
 Het is ontzettend leuk om samen te werken en kinderen van verschillende leeftijden bezig te zien met techniek
Maar waarom doe je mee aan deze wedstrijd?
Onze school deed twee jaar geleden voor het eerst mee aan de FTC. Ik zat toen in een van de twee teams. Het was toen nog meer een proef, maar sommigen vonden het zo leuk dat we van de overgebleven personen van die twee teams een nieuw team hebben gemaakt. De FTC is toen uitgebreid binnen de school en we doen nu met vier teams mee. Het is ontzettend leuk om met al deze mensen samen te werken en te zien hoe kinderen van verschillende leeftijden bezig zijn met techniek.

© Teun Verwijmeren
Foto: © Teun Verwijmeren
Dat heeft duidelijk wat opgeleverd! Jullie hebben namelijk de Inspire Award gewonnen, wat is dat voor prijs precies?
Bij iedere wedstrijd worden er een flink aantal Awards uitgereikt. Naast de prijzen voor de vier teams die in de finale staan, zijn er een hoop jury Awards. De Inspire Award is er daar één van, en gelijk ook de belangrijkste. Deze Award wordt uitgereikt aan het team dat volgens de jury in alle categorieën hoog scoort en gezien kan worden als een rolmodel FTC team.
Wij hebben ons dit jaar heel erg ingezet op het promoten van techniek onder jongeren en het aanmoedigen van samenwerking tussen de teams in Europa. Daarnaast hebben we op de dag zelf heel veel contacten met andere teams gelegd en ook teams aan elkaar gekoppeld. We droegen ook een goede sfeer uit en waren duidelijk als team herkenbaar. Al deze punten samen hebben ons de Inspire Award opgeleverd. Het team dat deze Award wint, plaatst zich rechtstreeks voor de FTC wereldfinales in St. Louis, Amerika.
Hoe voelde je je toen jullie deze Award wonnen?
We zagen het stiekem al een klein beetje aankomen, omdat we ons dit jaar enorm hebben ingezet om deze Award te winnen. We hebben er twee enorm leuke dagen van gemaakt. Niet alleen met ons eigen team, maar met alle 48 teams die aanwezig waren. Zelfs als we geen Award hadden gewonnen, waren we tevreden geweest. Maar toch, dat moment waarop ons team samen met ‘Inspire Award’ door de jury in één zin werd genoemd… Grandioos!
Door deze award te winnen mogen jullie naar Amerika, wat ga je allemaal doen in St.Louis?
Vooral genieten. Ik ben vorig jaar met een ander team meegereisd naar de wereldfinales in de VS en er hangt daar echt een geweldige sfeer. Daarnaast valt er nog een hoop te leren en te ontwikkelen. Het is nog even stressen om alles voor die tijd geregeld te krijgen, maar als we eenmaal in St. Louis zijn, gaan we doen waar we goed in zijn. We nemen een flinke dosis Hollandse gezelligheid mee en gaan er een ontzettend leuke week van maken.
Teun Verwijmeren
Teun Verwijmeren
In Amerika doen veel teams mee, wat hoop je te bereiken in Amerika en vooral hoe wil je dit bereiken?
We gaan er gewoon een hele leuke tijd van maken. Ons doel aan het begin van de FTC was om hier in Eindhoven de Inspire Award te winnen en in de VS mee te doen, dat is gelukt. We stellen onszelf niet al te hoge doelen, want het niveau ligt daar echt enorm hoog. Toch zou het leuk zijn een award mee naar huis te mogen nemen, ik hoop dat dit dan de Motivate Award zal zijn vanwege onze inzit voor het verbreden van de FTC in Europa.
Als ik het zo hoor ligt techniek in je interesses, maar ga je later ook wat doen met techniek?
Ik zit nu in VWO 6 en heb mij ingeschreven voor Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Niet de meest technische studie dus, maar wel iets dat bij mij past. Ik hoop later ergens aan de slag te kunnen als auto-ontwerper, maar we zullen zien wat de toekomst brengt!
De wedstrijd in St. Louis is al van 22 tot 25 april. Volg de reis van Team Tulip via hun site en de Facebookpagina. Wilt u eventueel Team Tulip steunen? Dan kunt u contact met hen opnemen!
info@TeamTulip.com

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *