[OPINIE] Met de wind mee

Oosterhout van boven © Kaj Moerenhout Media
Foto: © Kaj Moerenhout Media

Met de wind mee skate ik door Oosterhout. De fietspaden volgend zie ik wel waar ik uitkom. Ik ben in Oosterhout opgegroeid en nog steeds kom ik er heel graag. Als je dan ook nog eens hoort dat de gemeente oog heeft voor datgene wat jouw passie is en wat je studeert, dan is het helemaal mooi om in de weekenden nog steeds deel uit te maken van deze gemeenschap.
Ik vernam dit nadat ik op de voorpagina van de ‘stad en streek’ van 17 maart 2015 van de BN de Stem een groot artikel las over het cultuurbeleid in de gemeente Oosterhout. In dit artikel nodigde de wethouder van Cultuur, Jan Peters, iedereen ‘die cultuur een warm hart toedraagt’ uit om op dinsdag 31 maart in de Pannehoef mee te denken over de vraag hoe kunst en cultuur bruggen kunnen slaan in de samenleving. Het doel was om de burgers uiteindelijk mee te kunnen laten werken aan de cultuurnota die moet worden opgesteld voor 2016.

Die dinsdag waren mensen uit allerlei vakgebieden aanwezig; theater, muziek, beeldende vorming, kunsteducatie et cetera. Al snel merkte ik dat ik me bevond tussen de culturele top van Oosterhout. Op een creatieve manier werd de avond ingevuld. Aan de hand van spellen werd men met elkaar in contact gebracht om krachten te bundelen. Echter viel mij op dat iedereen hier vanuit zijn of haar vakgebied aanwezig was en niet net zoals ik, als burger die op een zondag voor de lol door Oosterhout skate. Ik vond het jammer dat er niet meer burgers aanwezig waren, zij vormen ten slotte ook de cultuur van Oosterhout. Cultuur is namelijk in mijn ogen meer dan theater, kunst en andere kunstvormen. Cultuur is leven en zonder leven is er geen cultuur. Eén van de cultuurcoaches vergat dit aspect niet en vroeg aan het eind van de avond of iedereen de volgende keer iemand mee zou willen nemen zonder ‘belangen’ in de kunstwereld.

Om de cultuur in Oosterhout te verstevigen zou er meer oog moeten komen voor de mening van de jeugd. De jeugd is namelijk de cultuur van de toekomst voor Oosterhout en om als gemeente, die de waarde van kunst en cultuur hoog acht in stand te houden, zou de jeugd moeten worden getriggerd om ook de kracht van kunst en cultuur te zien. Diegene die deze kracht al zien zouden aangesproken moeten worden. Tekenklassen op middelbare scholen maar ook Algemene Cultuurwetenschappers van de Universiteit van Tilburg.
De vernieuwende blik die de jeugd heeft zou kunnen helpen om cultuur in Oosterhout naar een hoger niveau te tillen. Een niveau waar er actief gebruik wordt gemaakt van social media om culturele projecten te promoten, waar de kunst wordt gewaardeerd en op een nieuwe manier wordt vormgegeven. De jeugd kan ook projecten opzetten die bruggen kunnen slaan tussen kunst en cultuur en hun leeftijdsgenoten, zoals samen een tijdelijk kunstwerk creëren of gezamenlijk een wandeling maken met bewoners van een bejaardenhuis. Interactie met mensen is ook cultuur en dat soort initiatieven zou de gemeente Oosterhout positief stimuleren. Deze initiatieven laten de diversiteit zien van Oosterhout en de betrokkenheid van burgers bij hun eigen samenleving.

Ik ben benieuwd naar de culturele toekomst van Oosterhout en hoop dat elke burger hier een steentje aan bij kan en wil dragen, want cultuur is van ons allemaal. Cultuur kan ons verrijken en hopelijk zal dit vanzelf gaan en zal men de waarde in zien van de cultuur in Oosterhout. De gemeente heeft laten zien dat er een wind van verandering kan komen als we samenwerken en nadenken over cultuur. Het enige wat wij hoeven te doen is met de wind meegaan.

Bovenstaande opinie verscheen eerder op blog van Jenske Vermeulen. Meer blogs van haar kunt u hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *