[OPINIE] Wat is Oosterhout eigenlijk?

Bron: https://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Oosterhout
Bron: https://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Oosterhout

Het blijft een lastige opgave, aan een buitenstaander uitleggen wat Oosterhout zo bijzonder maakt. Niet omdat Oosterhout geen bijzondere dingen heeft, maar wel omdat onze gemeente niet op een punt onderscheidend is aan andere, vergelijkbare, gemeenten.

Als motto van de gemeente geldt al een tijdje “Oosterhout Familiestad”. Een motto waar al veel over gezegd is, maar dat op zich voor bewoners best passend is. Als je even buiten beschouwing laat dat je voor het hoger onderwijs, de meeste medische zorg, bezoek aan een bioscoop en een groot winkelaanbod buiten de gemeente moet zijn, heeft Oosterhout inderdaad genoeg te bieden voor een familie.

Je kunt prettig wonen in Oosterhout, wat voor type woning je ook zoekt. En met het aanbod aan sport en cultuur doen we zeker niet onder voor andere gemeenten. Oosterhout is prima bereikbaar en ondanks dat we onszelf graag een stad noemen is het dorpse karakter nog altijd aanwezig.

Dat zijn allemaal zaken die intern gericht zijn, dus op de huidige Oosterhouters. Maar hoe verkopen wij ons naar buiten toe? Dan ontstaat er een vaag beeld. Natuurlijk hebben we historie, met de Heilige Driehoek, enkele musea en de Sint Jan. En tot voor kort kon Oosterhout zichzelf verkopen als grootste overdekt winkelcentrum van Midden-West Brabant. Maar de leegstand in het Arendshof doet ook afbreuk aan dat verkoopplaatje.

Wat maakt Oosterhout nou zo bijzonder, of het waard om er als buitenstaander heen te gaan? Om nou te zeggen dat we echt een groene gemeente zijn of dat je hier kunt komen voor de rust, zijn we toch iets teveel stad. Tenzij je natuurlijk uit de Randstad komt, dan kan het hier een oase van rust zijn.

Is het ons vermogen om heel goed te weten wat we niet willen? Want wat veranderingen betreft zijn we echt nog een dorp. Nieuw theater? Te duur. Van drie middelmatige zwembaden naar één goed bad? Niet doen, want dan raak ik het zwembad bij mij in de buurt kwijt. Bibliotheken samenvoegen om zo krachtiger te opereren? Nee, die verandering is ook niet goed voor die ene keer per maand dat ik naar de buurtbibliotheek ga. Terwijl die veranderingen noodzakelijk zijn om de voorzieningen in stand te houden. Of willen we echt afzakken naar het niveau van bijvoorbeeld Gilze-Rijen of Dongen? Dus voor bijna alle stedelijke voorzieningen afhankelijk van andere gemeenten?

Maar laat ik zelf ook niet in het negatieve blijven hangen. Ik geloof er namelijk in dat Oosterhout zichzelf best kan verkopen aan de buitenwereld. Want het is hier namelijk best gezellig. De Markt heeft eindelijk karakter gekregen, we hebben verschillende festivals voor een breed publiek en we hebben toch ook echt wel een Bourgondisch karakter. Maar er moet iets bij, want over Breda valt hetzelfde te zeggen.

Wat is dat ene dat mist in mijn beeld? Wat is het verkooppunt van Oosterhout? Het ligt op het puntje van mijn tong, maar het komt er niet uit? Weet u het? Ik hoor het graag.

2 gedachten over “[OPINIE] Wat is Oosterhout eigenlijk?

 • 9 april 2015 om 22:29
  Permalink

  Wat Oosterhout zo bijzonder maakt zijn de mensen. Er wonen hier ongeveer 55.000 mensen en allemaal, niemand uitgezonderd, uniek. Met al die aandacht voor die dingen die je hier noemt, zouden we dat haast vergeten: het gaat over de mensen. Dus wat is Oosterhout? 55.000 unieke mensen.

 • 8 april 2015 om 13:58
  Permalink

  Breda heeft coffeeshops en Oosterhout niet.
  Daar zou onderhand iets aan gedaan moeten worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *