Kloosternacht: het moment om het kloosterleven te beleven!

Cover 001

Gisteravond werd voor de eerst keer de Kloosternacht georganiseerd door de Heilige Driehoek. Van zeven uur ‘s avonds tot zeven uur in de ochtend trok een menigte van klooster naar klooster. Ik liep deze unieke nacht mee en leerde veel over deze mysterieuze plekken en ordes.

Deze nacht werd georganiseerd ter gelegenheid van het Jaar van het Godgewijde Leven. Ongeveer zeven maanden geleden gingen de drie ordes van de Heilige Driehoek om de tafel zitten. De Kloosternacht is uit deze samenwerking gekomen. Het is een nacht waar jongeren het kloosterleven leren kennen, de kloosterlingen kunnen ontmoeten en de prachtige gebouwen kunnen ontdekken.

De aftrap was bij het Catherinadal, waar de Norbertinessen hun intrek hebben sinds de 13e eeuw. Dit werd gedaan door de Bisschop, Mgr.Liessen. We trokken daarna naar binnen om een dienst bij te wonen en de zusters te ontmoeten, iets waar je niet vaak de kans voor hebt.kloosternacht 002 artikel

De Norbertinessen pakten meteen hun kans om de zeven hectare ,waar wijngaarden komen, te laten zien. In processie (een soort tocht met gebeden en liederen) liepen we langs deze nu nog kale stukken grond wat over een paar jaar prachtige wijngaarden zullen zijn.

Het viel me meteen op dat alles tot in de nopjes was geregeld. Bij ieder klooster werd je openhartig ontvangen en waren verschillende activiteiten. Een ding werd zeer gewaardeerd en dat was de koffie, een nacht intensief wakker blijven kan op sommige momenten zwaar zijn.

Vanwege de vermoeidheid die kon opspelen was bij het tweede klooster, de Paulusabdij, ook nog de mogelijkheid om even een dutje te doen tussen de activiteiten door.

Rond half drie ging de menigte verder vanuit de Paulusabdij naar de Benedictinessen met kleine lantaarns en kaarsen, een prachtig gezicht in de donkere nacht. Rond zeven uur ’s morgens was de kloosternacht voorbij en ging de groep uit elkaar terug naar hun ‘normale’ levens en gingen de deuren van de kloosters weer dicht.kloosternacht 001

Dit evenement is een unieke kans om deze bijzondere plekken te leren kennen, het blijven mysterieuze plekken en om dan in één nacht deze langs te gaan geeft een geweldige sfeer.

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *