[OPINIE] Oosterhout kan best wat socialer

Bron: https://www.activiteitencentra-oosterhout.nl/
Bron: https://www.activiteitencentra-oosterhout.nl/

Het was onlangs wijkweek. Een mooi initiatief dat in Oosterheide is afgetrapt met de publicatie van een gedicht. Het diepere doel van de wijkweek is volgens mij dat bewoners elkaar wat beter kunnen vinden. Die boodschap, zoek elkaar op, word wat mij betreft te weinig verspreid. Daarom is het goed dat er een wijkweek is, maar het zou ook zonder moeten kunnen.

Babbeltrucs, overvallen en inbraken zijn dagelijks in het nieuws. Misschien wel omdat er minder relevant nieuws is, maar we zijn wel een stuk alerter geworden. Onze eigen veiligheid nemen we dagelijks onder de loep. De grens tussen de eigen bescherming en klaarstaan voor anderen is heel erg dun. Het lenen van een kopje suiker lijkt voor menig burger inmiddels een behoorlijke inbreuk van de privacy.

Iedereen is druk, we vinden onze privacy heel erg belangrijk. Er zijn een hoop hulpbehoevende mensen die gezien en geholpen mogen worden. Even over de eigen sores heenstappen en een minderbedeelde helpen, zodat hij of zij ook verder kan. Zie het succes van een repaircafé of het ‘succes’ van de voedselbank. Mensen durven inmiddels te vragen om hulp, het antwoord blijft helaas heel vaak uit. En dat terwijl we er alleen samen kunnen komen.

Dat lampje, dat kopje suiker, even wat aandacht schenken: het is de basis van een samenleving waarin met naar elkaar omkijkt. De manier om de kwaliteit van leven in bredere zin te verbeteren, zonder dat hier fulltime professionals voor nodig zijn. En beginnen is niet lastig, het kan zelfs nu al, daarmee bouwen we een socialer Oosterhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *