[OPINIE] Hoe zetten we Oosterhout goed op de kaart? [DEEL 3 – SLOT]

© Roland Rutten Photography
© Roland Rutten Photography

 

 

 

“De huizenprijzen stijgen weer”, “Consumentenvertrouwen groeit”, “Beurzen blijven positief”. We zien allemaal positieve nieuwskoppen de laatste tijd en het lijkt weer wat beter te gaan met Nederland. Maar hoe kunnen we zorgen dat deze positieve geluiden ook in Oosterhout gehoord kunnen worden? Hoe zorgen we ervoor dat de binnenstad vitaler wordt en hoe zorgen we ervoor dat de stad zijn identiteit beter inzet voor het binnenhalen van toeristen? Hoe kunnen we Oosterhout ontwikkelen zonder dat zijn ziel wordt aangetast?

Thirdplaces en hun aantrekkingskracht

Oosterhout is een ideale stad voor forensen; het ligt centraal en het herbergt veel groen. Maar als Oosterhout meer dan alleen een forensenplaats wil zijn, moeten er voldoende voorzieningen komen voor recreatie. Gemeente Oosterhout investeert wel degelijk in dergelijke thirdplaces (naar het boek van Ray Oldenburg) – sociale plekken die buiten het domein van het huis (de “eerste plek”) en het werk (de “tweede plek”) vallen. Volgens hem herbergt de echte thirdplace de volgende elementen; een gratis of goedkope entree, de beschikbaarheid van eten, goede toegankelijkheid, aanwezigheid van reguliere bezoekers én gastvrijheid, en een plek waar nieuwe én oude mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo zien we het skelet van de nieuwe bibliotheek verrijzen en zijn er nieuwe aantrekkelijke parken bij gekomen. Maar Oosterhout kan meer doen door bijvoorbeeld een betere integratie van de afzonderlijke parken nabij de Slotlaan en het bouwen van een kiosk of paviljoen met prachtig uitzicht op bloemenzeeën (vergelijk dit met Brighton’s Pavillion Gardens). Het onderhoud van het park kan dan gebeuren via een deel van de inkomsten van het paviljoen.

…en de jongeren?

Voor de jongere populatie is de totstandkoming van een commerciële, kleinschalige bioscoop op een strategische (qua looproutes alswel qua overlastpreventie) in de binnenstad een welkome thirdplace. Een locatie buiten de binnenstad mag dan weliswaar goedkoper zijn, maar heeft veel minder verwachte trickle-down effecten op supplementaire voorzieningen, zoals restaurants of clubs. Een leuke, extra gamehall gericht op tieners of twintigers die op loopafstand ligt, zal de mogelijkheden om in Oosterhout een dagje te kunnen uitgaan voor tieners kunnen vergroten.

Verder onderzoek zou kunnen constateren welke voorzieningen gewild zijn bij jongeren. Zo wordt het populatiebestand van jongeren vastgehouden, en zullen ze (of hun ouders) minder snel kiezen om te verhuizen naar grotere steden waar wel voorzieningen aanwezig zijn, waardoor Oosterhout niet ook een keer te prooi zal vallen aan massale vergrijzing. Of zoals Jane Jacobs ooit zei: “Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody.”

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *