De markt: then and now

Herfotografie (vaak ook wel bekend om ‘then and now’ photography) is het proces waarbij men een nieuwe foto maakt op exact dezelfde plaats, zoveel jaar na dato. In de afgelopen jaren is dit niet alleen ontwikkeld tot een onderdeel van de wetenschap, maar uit het zich nu ook in culturele en artistieke kringen. Herfotografie biedt niet alleen mooie blikken op plekken in het nu en het verleden, maar schept ook een bepaalde tijdsgeest. Welke inzichten heeft de herfotografie van Oosterhout ons te bieden?

Markt 2015

Met dank aan het Regionaal Archief Tilburg

Oosterhout heeft eigenlijk niet één centrum, maar kent er twee: er is dus sprake van een zogeheten dubbelcentrum. Dit is zo ontstaan doordat bij de Heuvel een bestuurlijk centrum was, en bij de Markt een kerkelijk centrum, vormgegeven door de St. Jans basiliek. Tot de veertiende eeuw was er op de markt rondom de basiliek sprake van een ringsloot. Na het dempen van deze sloot, volgde de bouw van een hoge kerkhofmuur met poorten. Op de oude foto is deze hoge kerkhofmuur al niet meer te zien. Wat wel zichtbaar is, is dat toentertijd een brede straat liep waar auto’s toegestaan waren te rijden. De nieuwe foto schetst een ander dynamisch beeld van de binnenstad: tegenwoordig huisvest de markt allerlei terrassen en oogt de markt nog Bourgondischer door de zogeheten hanging baskets, de aanwezigheid van een fontein en nieuw groen. Hiermee is de markt volgens sommigen wel degelijk aantrekkelijker geworden.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *