[CITO] Hoe scoren de Oosterhoutse basisscholen? Wie scoort het hoogst dit jaar?

Bron: 02g2.nl

Maandag maakte RTL Nieuws de cijfers van de cito-scores van 2015 bekend. Zoals eerder (2014 | 2013) maken we een overzicht van de uitslagen van de Cito-scores, een afsluitende toetsing die op veel basisscholen afgenomen wordt. Aan de hand van verschillende maatstaven heeft RTL nieuws vervolgens de Cito-score en school als geheel een cijfer gegeven, dat een beeld geeft van de onderwijskwaliteit. Hierbij moet opgemerkt worden dat in sommige gevallen een andere toets omgerekend is naar een vergelijkbare Cito-score. Zo is er van de Vrije School de Strijene geen Cito-score beschikbaar, maar wel een Drempelscore van 103,7, wat ze een 7,2 opleverde. Verder had RTL geen data beschikbaar van de Sint Jan (Oosteind), Montessorischool en de Rietgors.

Oosterhoutse scholen hebben zaken op orde
Dit jaar staat basisschool de Pionier bovenaan qua score van RTL. Zij hebben met 538,7 een hoog gemiddelde, deze score is al voldoende voor toegang tot het Frencken College. Verder scoren De Beiaard, Hobbit, Meander en Sterrendonk in de top vijf, waar ook de Meander als enige school van Oosterhout een gemiddelde van 540 aanslaat. Vorig jaar haalden alleen de Pionier, Marcoen en Achthoek dit in de gemeente Oosterhout.

Onderaan het lijstje staan De Kameleon, Ontdekking en Touwbaan. Zij scoren allemaal nog voldoende.

In Oosterhout staan sommige scholen dicht bij elkaar, waarbij opvalt dat de scores sterk kunnen verschillen.

  • De Beiaard (7,7) versus De Menorah (7,4)
  • Paulo Freiro (7,3) versus Torenschouw (6,8)
  • De Kameleon (5,9) versus De Biëncorf (6,6)
Cito-scores 2015
Gebaseerd op data RTL – bewerking door OokvanWosterhout

Verschillen in kerkdorpen
De Kerkdorpen scoren over het algemeen goed. Vorig jaar scoorden beide scholen rond de 540, dit jaar ligt de score wat lager rond 530. De kerkdorpen doen het verder goed met een 7,2 en 7,3. De Sint Jan uit Oosteind ontbreekt echter hierbij, zij zakte vorig jaar qua Cito-score van 538 in 2013 naar 531,9 in 2014. De grote schommelingen in de kerkdorpen kunnen te maken hebben met de grootte van de klas.

Gebaseerd op data RTL - bewerking door OokvanWosterhout
Gebaseerd op data RTL – bewerking door OokvanWosterhout

Wat zeggen de cijfers en scores?
De cijfers en scores vormen geen ranglijst, maar zijn illustratief voor onderwijskwaliteit. Mocht u benieuwd zijn naar de methodiek en bepaling van de cijfers, hier vindt u nadere uitleg.

Kijkt u naar cijfers of Cito-scores voordat u uw kind adviseert? Of maakt de locatie u meer uit? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *