[OPINIE] Naar een duurzaam Oosterhout

 

duurzaam.startpagina.nl7

In de eerste week van december was er in Parijs een klimaattop. Veel wereldleiders bespraken daar de voortgang van de klimaatafspraken en hoe het nu verder moet. Het duurzamer maken van de samenleving is een wereldwijd probleem, maar dat wil niet zeggen dat je er lokaal niets aan kunt doen.

En dan bedoel ik niet op een geitenwollen sokken manier, want die blijken slecht te zijn voor het milieu aldus Milieu Centraal. Maar duurzamer worden kan wel, ook op een realistische manier.

Argumenten ook je bewust te zijn van duurzaamheid zijn er voldoende. Je kunt het doen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat is een lange termijnverhaal. Heet KNMI kwam met een code ‘oranje’ omdat er over 50 jaar iets fout kan gaan als de zeespiegel blijft stijgen. Maar dat wil ook zeggen dat je nog 50 jaar hebt om onze dijken te versterken.

Een ander argument is het minder afhankelijk zijn van buitenlandse energievoorzieningen. Dat de fossiele brandstoffen afnemen is een feit, en we worden steeds afhankelijker van energie uit landen als Rusland en het Midden-Oosten. Niet echt de meest stabiele gebieden die ons ook niet erg goed gezind zijn over het algemeen. Dus uit veiligheidsoogpunt kan een eigen, duurzame, energievoorziening best handig zijn.

Eigen portemonnee
Als we het over energie hebben is er een argument waar de meesten wel gevoelig voor zijn. Je kunt namelijk veel geld besparen door middel van zonnepanelen. Geen hoge rekening van bedrijven als Essent of Nuon meer, maar zelf je energie opwekken. De investering heb je gemiddeld genomen in vijf tot tien jaar weer terugverdiend.

Het kan dus best aantrekkelijk zijn om eens te kijken naar het verduurzamen van de eigen woning. En dan niet omdat een geitenwollensokken figuur met een belerend vingertje dat wil, maar omdat je er zelf beter van kunt worden. Een betere motivatie is er niet te vinden.

Lokale Klimaatagenda
De gemeente heeft een Lokale Klimaatagenda uit 2013. Vol met cijfertjes en goede bedoelingen, maar voegt het ook iets toe? Er zijn een aantal goede voorbeelden te vinden, met name bij bedrijven. Want een duurzame uitstraling is belangrijk voor de kracht van het merk naar klanten toe. Daarom zien we windmolens bij het distributiecentrum van IKEA en zonnepalen of biomassa bij andere bedrijven. Of denk aan de superchargers van Tesla.

Met de duurzaamheid bij huishoudens is het lastiger. Door subsidies worden energiebesparende maatregelen betaalbaar en er wordt een beetje aan voorlichting gedaan. Die voorlichting mag wel intensiever. Maar de mogelijkheden voor mensen duidelijk zichtbaar en help mensen om samen te werken bij de inkoop van energie. Zo krijg je kleine energiecoöperaties waar mensen voordeliger duurzamer kunnen wonen.

Zelf ben ik geen groot voorstander van de subsidies op energiebesparende maatregelen. Op de korte termijn, en lokaal kan het nut hebben omdat mensen dan besluiten om de investering toch te doen. Maar met name op rijksniveau zorgen de subsidies voor minder innovatie. En innovatie is nodig om te komen tot maatregelen die effectiever en goedkoper te maken. Waarom zou een bedrijf dat bijvoorbeeld zonnepanelen levert op zoek gaan naar een nieuwe generatie zonnepanelen als de overheid de aankoop van zijn huidige aanbod financiert?

Elon Musk
Daarom ben ik ook erg benieuwd naar de plannen van Elon Musk. Dat is de grote man achter Tesla, die zijn bedrijf nu ook laat innoveren in duurzame energie. Het kenmerk van Musk is dat hij zijn patenten vrij ter beschikking stelt, zodat iedereen ze kan gebruiken. Uniek in een wereld waar bedrijven hun patenten zo goed mogelijk afschermen.

Meer aandacht voor duurzaamheid
Wat is het punt van dit betoog zult u zich afvragen. Dat we niet de illusie moeten hebben om de klimaatverandering te stoppen door in Oosterhout duurzamer te worden. Maar dat wil niet zeggen dat investeren in duurzaamheid nutteloos is. Zeker niet, mensen hebben er zelf veel aan, ook zonder belerende vingers van allerlei milieuorganisaties.

Duurzaamheid moet hoger op de agenda komen. Zorg dat mensen uit de gemeente samen gaan werken, ga op zoek naar nieuwe ideeën en laat je vooral niet leiden of tegenhouden door de overheid. Want de overheid, overal ter wereld, is te log om deze verandering te sturen en verder te brengen.

* Ik ben me er van bewust dat duurzaamheid een begrip is dat breder gaat dan alleen energie, maar voor dit stuk zijn duurzaamheid en energiezuinig even synoniem*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *