[GENERATIEKLOOF] Wat betekent generatie Z?

© Studentenwerk
© Studentenwerk

Waarschijnlijk heb je op dit artikel gedrukt en heb je echt geen idee wie generatie Z zijn. Ben jij onder de twintig jaar? Dan hoor je er bij, gefeliciteerd. Je hebt verschillende generaties en elk hebben hun eigen kwaliteiten, in ieder geval zo wordt het altijd beschreven. Wij gingen op zoek naar wat Generatie Z nou eigenlijk precies in houdt en of deze generatie iets gaat betekenen voor Oosterhout.

Generatie Z is de groep die vooral met de computer werken. De meesten zitten nu nog op school en worden als volgt omschreven: “Generatie Z is een open wereldburger, met een grote handigheid in interactieve nieuwe media, die graag zijn steentje aan de samenleving bijdraagt, zolang dat maar met veel eigen initiatief gepaard kan gaan.” Het is interessant dat deze groep als open wordt omschreven terwijl ze eigenlijk steeds meer afgesloten naar hun telefoon kijken. Ik zelf behoor ook tot deze groep en merk natuurlijk dat dat hele kleine ding heel veel waarde voor mij heeft.

Uit onderzoek blijkt dat deze generatie vooral netwerkers zijn en erg toekomstgericht zijn. Op verschillende scholen komen veel leerlingen met eigen initiatieven op de proppen om te zorgen dat kinderen gezonder gaan leven of ze proberen hun eigen buurt te verbeteren. Ook in Oosterhout kan dit veel veranderen, ze kunnen de stad een beetje pimpen.

Echter loopt Oosterhout leeg, vele jongeren studeren in de grote steden. Ze wonen nog wel thuis, maar worden steeds meer verleid om uiteindelijk naar de echte grote steden te trekken. Je kan het momenteel zien in het uitgaan, het wordt echt steeds rustiger. Natuurlijk komt dit deels door aantrekkelijkheid van het uitgaansgebied, maar ook door de aantrekkelijkheid van de stad voor deze jongeren. Het is wat mij betreft belangrijk dat wij studenten gaan aantrekken en hun stimuleren om hun eigen initiatieven uit te werken.

Een andere eigenschap is de kleinere vraag naar autoriteit. Je kan ze als wat eigenwijs omschrijven en worden nu ook soms als de Destructors omschreven. Dit kan makkelijk op te lossen zijn door Gen. Z veel te laten samen werken met de andere generaties. Uiteindelijk moet je het samen doen in deze samenleving.

En dat is ook het uiteindelijk doel: samenwerking tussen verschillende generaties. Je kan niet alle hoop vestigen op een generatie, nee iedereen kan een steentje bijdragen in Oosterhout. Het volgende moet gebeuren: het moet makkelijker worden om verschillende leeftijdsgroepen te laten samenwerken en laat de stad niet stoppen met ontwikkelen. Accepteer dat sommige plannen niet werken, dat fouten worden gemaakt. Het meeste is om onze mooie stad nog mooier en beter te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *