[TRAVEL] Oosterhout versus Marrakech: magie & inspiratie

DSC_0426

Onlangs ben ik naar Marrakech geweest, een stad in het midden van Marokko tegen het Atlasgebergte aan. De eerste dagen was er sprake van een enorme ‘cultuurshock’, omdat dit de eerste keer was dat ik buiten de Westerse wereld was gekomen en de mensen in met name de medina (het stadscentrum) anders leven dan wij hier in Europa gewend zijn. Maar na een aantal dagen veranderde de onwennigheid in culturele fascinatie. De stad had een bepaald soort magie over zich heen, een sterke aantrekkingskracht voor creativiteit en inspiratie. De souks (nauwe winkelstraatjes), de pleinen, de binnenplaatsen; alles was bruisend. Een groot contrast met het beeld dat sommigen van Oosterhout hebben als saaie forensenplaats. Daarom heb ik als Oosterhouter gekeken welke elementen van Marrakech bij Oosterhout zouden kunnen passen om de stad een stukje bruisender te maken.

Verrassende stedenbouw
Waar de Oosterhoutse buurten vooral ordelijk en georganiseerd zijn opgebouwd, zijn de straatjes in de medina (het ommuurde stadscentrum) erg organisch en divers opgebouwd. Dit zorgt voor een verrassend effect en geeft het straatleven een speels karakter. Gelukkig heeft Oosterhout ook een interessante binnenstad met verrassende straatjes. Maar de wijken die na de jaren ’50 in Oosterhout gebouwd zijn, zien er monotoon en saai uit. Oosterhout heeft met de komst van de nieuwe wijk Vrachelen al enigszins de recht-toe-recht-aan stedenbouw laten varen door meer rekening te houden met de cultuurhistorische opbouwstructuur. Door nog meer aan ‘placemaking’ te doen, faciliteiten wat meer te verdelen over de wijk en de straten minder strak en rechtlijnig te plannen, kunnen de wijken zelf ook interessanter worden. Hiervoor is een goede combinatie nodig tussen de gemakken van het heden en de organische structuur van het verleden. Een beetje zoals het Helmondse Brandevoort, maar dan kleinschaliger.

IMG_2023

Riad
Riads zijn traditioneel Marokkaanse huizen met een binnenplaats. Het woord ‘riad’ zelf komt van het Arabische ‘ryad’ en betekent ‘tuin’. Je vind ze je her en der verspreid over Marrakech en zijn zelfs in de smalste of lelijkste straten van Marrakech te vinden; des te indrukwekkender dus als je door de deuren op de binnenplaats van het huis komt, waar je een groot gevoel van sereniteit over je heen krijgt. De binnenplaats heeft vaak veel bloemen, bomen of fonteintjes, afgewisseld met mooie mozaïeken. Een ideale plek om te kunnen lezen of te ontspannen. De opgeknapte riads in Marrakech zijn tevens ideale locaties voor musea of restaurants. Door dergelijke riad geïnspireerde architectuur te combineren met mooie binnentuinen creëer je een aantrekkelijke verblijfplaats. Naast museum- of restaurantfuncties kun je ook denken aan een activiteitencentrum, een ouderentehuis of een kleinschalig hotel. Riads hebben weinig perceeloppervlak nodig en zijn dus in principe overal in de stad in te passen. De kunst is om er ook Nederlandse of Oosterhoutse stijlelementen aan toe te voegen, zodat het geheel past bij de omgeving.

IMG_2065

Marokkaanse gastronomie
Zo’n 2,9% van de Oosterhouters is van Marokkaanse afkomst (2014). Dat zijn dus ruim 1500 mensen. Het is waarschijnlijk dat een groot deel van die mensen veel kennis over Marokkaans eten in huis hebben. Het zou daarom een leuk idee zijn om een Marrokaans restaurant te openen in Oosterhout. Dat past bij de slogan ‘Eerst eten’ en bevordert het Bourgondische karakter. Er zijn een hoop gerechten waar Oosterhouters absoluut in aanraking mee moeten komen, zoals tajine (stoofschotel), couscous (griesmeelkorrels), harira (groentesoep) en dadelgerechten. Een Marokkaans theehuisje (bijvoorbeeld in het park) zou ook een leuk idee zijn. Initiatieven zoals deze kunnen het contact en begrip tussen de autochtonen en allochtonen bevorderen, door het delen van dezelfde passie: genieten van heerlijk eten!

IMG_1617

Vooralsnog zijn het ideeën die geïnspireerd zijn op het creatieve en inspirerende Marrakech. Maar het zijn kleine stapjes om het centrum iets bruisender te maken. De volgende keer komt een andere stad ter vergelijking aan bod; hopelijk geeft dat nog meer inspiratie voor een meer creatieve en minder saai gevonden stad.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *