Yoga vs. Zena

Header Maartje 001

Ik ben net wakker en mijn rug en nek vragen aandacht op een manier waar ik gelijk wanhopig van word. De Reumatoloog zei dat het absolúut geen reuma kan zijn en dat ge er maar gewoon mee moe leren leven (ze is Vlaams..). Wel zei ze dat er is ondervonden dat ik een te hoge spierspanning heb en daar moet ik vanaf met behulp van allemaal specifieke soorten yoga (warmteyoga). Ik zal deels het advies overnemen. Met dit gedachtespinsel dat bij me naar boven komt tijdens de gewaarwording van mijn irritante rug- en nekpijn, zoek ik gehoorzaam een yogafilmpje op, op YouTube. En of andere Britse vrouw vraagt mijn aandacht en dwingt me te zeggen: Ontspannnnn. Ontspannnnnn. Raak in contact met de aaaaaarde. En op dat moment: KNAL! Van buiten. Om 9 uur ’s ochtends wordt er een enorme, naar mijn idee, bom afgestoken achter in mijn straat en dat hele ge-ontspan is voor niets geweest. Toch probeer ik langzaam door te gaan, en slik ik mijn agressie weg zodat ik niet met een koekenpan en deegroller over de straat heen ga banjeren opzoek naar het kwajong die deze mini-aanslag zojuist gepleegd heeft. Maar hé, ik ben net 21 geworden. Geen 81. Dus, ontspannnn. Daar ga ik weer.  Ik moet ineens mijn voeten tegen elkaar doen in kleermakerszit en dan geheel met bovenlijf en al naar voren hangen. De vrouw die het voordoet is net een plank, maar ik lijk een naaktslak. Kan er nèks van maken. Toch ontspant het! Een naaktslak zijn? Ja.
Mijn rug doet al minder zeer en mijn nek houdt langzaam op met kraken. KNAL! Weer een mini-aanslag buiten. Ik kijk stiekem op 112online en zie dat er meer ambulances dan normaal zijn uitgerukt. Waar zou dat nou toch aan liggen? Maar voordat jullie denken dat ik dus tegen vuurwerk ben, moet ik toch even een statement maken. Want ik ben, geloof het of niet, vóór vuurwerk! Waarom? Omdat ik vuurwerk prachtig vind en ik weet waarvoor Zena het eigenlijk verkoopt. Om een feest nog nét iets meer vreugde te geven, om een huwelijksaanzoek nog indrukwekkender te maken en vooral om het oude jaar knallend af te sluiten en voor kleuren en pracht weer het nieuwe jaar in te luiden. Ik kan er alleen maar van genieten en ik kan me niet voorstellen dat als mensen die zeuren over geknal en mini-aanslagen de prachtige kleuren in de lucht zien om twaalf uur, niet genieten. Dat geklaag over vuurwerk is denk ik alleen vanwege die yoga-momenten op klaarlichte dag en dan ineens die KNAL die alles verpest. En meestal wordt dit ‘geknal’ vooral veroorzaakt door kleine opdondertjes die vuurwerkknallen alleen maar stoer vinden en nog in hun belletje-lellen-fase zitten, dus gewoon irritant wíllen zijn! En met deze onverantwoordelijke belletje-lellen-fase-jongens gebeuren ook de meeste ongelukken. Volgens het NOS zien plastische chirurgen vooral slachtoffers door illegaal KNALvuurwerk. Dat allerlei mensen zo spastisch reageren op vuurwerk komt vooral door al die knallen die op willekeurige, ongepaste tijdstippen van de dag te horen zijn. Maar deze spastische reacties zorgen ervoor dat het wordt geïnterpreteerd als “al het vuurwerk moet weg!” “alleen nog door professionals!”. En ja, de politiek zwelt alles op, want zij is net een spiegel van de burger. Als de burger spastisch wordt over iets, wordt de politiek dat ook ineens en moet er radicaal een einde komen aan de ‘irritatie’. En kijk, ik wil echt niet voorbij gaan aan alle letsels die worden veroorzaakt door vuurwerk want dat zijn toch weer 600 mensen.. Toch weer ongeveer 900 vingers naar de maan. Letterlijk. Maar er is nooit duidelijk onderzoek gedaan naar waar die verwondingen door kwamen. Veel mensen hebben helaas geen verstand van vuurwerk. Maar er zijn ook veel mensen die dat wel hebben en verantwoord omgaan met het vuurwerk. Joh, er zijn altijd stomme mensen. Gewoon laten gaan, denk ik dan. En laten we ook eens genieten van de prachtige vuurwerkhemel en de champagnebubbels. Wat nou als om twaalf uur de lucht pikzwart was en geen geluid. Wat zouden we dan gaan doen buiten? Massaal feesttoeters blazen? Maar dan zitten de oogartsen ook niet onderuitgezakt. Ik heb wel eens zo’n ding in mijn oog gekregen!  …..Gelukkig nieuwjaar!

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *