[FEELGOOD] Oud- en Nieuw en iets over oliebollen!

90973_oliebollen

Het is bijna 31 december en dus ook bijna 2016. De jaarwisseling wordt altijd heel uitgebreid gevierd, maar waarom eigenlijk?

Al snel blijkt dat het al duizenden jaren wordt gevierd. Alleen niet op hetzelfde moment als we dat nu doen, namelijk pas de lente begon. Het werd beschreven als de start van de vruchtbare periode. Zo vierden de Egyptenaren Nieuwjaar wanneer de Nijl voor het eerst buiten zijn oevers trad. Later werd de nieuwe telling ingevoerd en begon het jaar op 1 januari. Zo dit was het korte geschiedenis lesje over het ontstaan van het feest. Laten we nu kijken naar de verschillende manieren om het te vieren.

De nieuwe indeling is ingevoerd door de wel bekende Julius Caesar. Die wilde gewoon duidelijkheid hebben en vernoemde de maanden naar Romeinse Goden, heersers en helden. De start van het nieuwe jaar werd flink gevierd door de Romeinen en dat vond de kerk helemaal niet leuk. Zij kozen ervoor om flink te mopperen over deze traditie en vond allemaal erg heidens.

Gelukkig had de kerk uiteindelijk toch wel zin in een jaarlijks feestje en gaf er een Christelijke draai aan. Het werd een feest om de besnijdenis van Jezus te vieren. Zo konden ook alle Christenen gezellig een drankje mee doen. Nu we het toch over eten hebben, tijd om te hebben over HET gerecht van Oudjaar en Nieuwjaar: de oliebol!

De oliebol bestaat al heel erg lang, deze nogal vette bol is ontstaan bij de Bataven en Friezen aan het begin van onze jaartelling. Deze bollen werden aan het begin geofferd aan de goden, maar in de Middeleeuwen kregen deze ‘bollen’ meer vorm. Het waren eigenlijk meer oliekoeken, voedsel die lekker vet was en vol van calorieën. Onze voorouders aten deze koeken net voor het vasten en als al het andere voedsel op was. En nu komt het: ze aten dit in de winter, omdat deze koeken gemaakt zijn van houdbare producten! Ik gooi er meteen een weetje erachter aan: het gelukwensen is ook in deze periode ontstaan. Het was traditie om de armen een oliekoek te geven, maar uiteindelijk gaf iedereen elkaar een oliekoek om elkaar geluk te wensen. Wat een goede mensen leefden toen zeg..

Uiteindelijk werd de oliebol in de negentiende eeuw echt een traditionele lekkernij rondom oud- en nieuw.

Jullie hebben nu genoeg te vertellen aan je familie en vrienden over dit feest. Dat is veel beter dan kijken naar Linda de Mol. Fijne jaarwisseling allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *