[COLUMN] De grote Oosterhoutse reünies

735971_10200374942796613_980677437_o

We kennen in Oosterhout twee grote reünies. Als de ene voorbij is, gaat het kriebelen voor de volgende. Carnaval en het Parkfeest. Natuurlijk zijn er nog allerlei momenten dat delen van Oosterhout of mensen met Oosterhoutse roots elkaar treffen, maar dit zijn toch wel de twee grote ´momenten´ in het jaar.

De twee volksfeesten hebben meer met elkaar gemeen dan enkel hun functie als reünie. Om de traditie van Carnavalswagens in stand te houden, is ooit het parkfeest ontstaan. De Mienushal, waar de carnavalswagens worden gebouwd dankt een belangrijk deel van zijn bestaan aan het parkfeest.

Van de berichten vorig jaar na het parkfeest, dat het tegen leek te vallen schrok ik. Het Parkfeest was voor mijn gevoel beter bezocht dan het jaar ervoor. Althans dat idee had ik als bezoeker. Het was bijzonder om te zien hoeveel mensen, volgens mij bijna allemaal privé-personen bereid waren met een donatie het parkfeest te steunen. Een opsteker voor belangrijke tradities, die daarmee op hun waarde worden geschat.

Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald en is gebleken dat mensen meer dan was verwacht consumptiebonnen hebben gekocht via hun plastic-geld. Fors meer pintransacties zorgden er uiteindelijk voor dat de donaties retour konden naar de gulle gevers. Dat is misschien nog wel mooier, het geld was niet nodig en ging dus retour naar de gulle gever.

Ik heb grote waardering voor de vele vrijwilligers en bestuurders van deze verenigingen en stichtingen waaronder als trekkers: de OCS en Stichting Parkfeest Oosterhout. Zijn het niet dit soort initiatieven die zorgen voor samenhang in de stad? Het zijn deze ‘reünies’ waar ik veel ‘oude’ bekenden tegenkom, maar ook veel nieuwe contacten heb opgedaan.

Het is vandaag complimentendag. Een mooi moment om eens hardop mijn waardering uit te spreken voor alle vrijwilligers van alle organisaties die mooie dingen doen. Dat zijn er erg veel, gelukkig. Vrijwilligers bedankt!

Ruben Jacobs

Ruben Jacobs is gemeenteraadslid voor het CDA in Oosterhout en schrijft een column over politiek en actualiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *