[COLUMN] Energie

735971_10200374942796613_980677437_oGlobal warming, het opwarmen van de aarde. Je kunt er in geloven of niet. Dat vind ik eigenlijk niet zo spannend. Vanuit mijn politieke kijk heb ik natuurlijk al iets met ‘rentmeesterschap’. Voor mij zit het in mijn natuur om zuinig te zijn, ongeacht of onze planeet duidelijke signalen geeft of dat nodig is of niet.

Met de aankoop van een nieuw (t)huis een jaar geleden heb ik me verdiept in het energiezuiniger maken van een woning. Waar sommigen volstaan met het vullen van hun dak met zonnepanelen en dan claimen ‘groen’ te zijn. Heb ik het anders aangepakt. Ik heb me gefocust op het gasverbruik.

Overigens even een uitstapje op het feit dat zonnepanelen in mijn ogen niet echt ‘groen’ zijn. Het is wat technisch, maar overdag leveren de panelen meer op dan je gebruikt, dat gaat terug het net op, naar de buren zeg maar. En ’s avonds en ’s nachts gebruik je meer stroom, dat dan moet worden opgewekt door gas- en kolencentrales harder te stoken. Dat is daarom niet echt ‘groen’ in mijn ogen.

Minder gas gebruiken is wel echt groen in mijn ogen. Minder gas verstoken is directe winst voor het milieu en de portemonnee. Met isoleren kun je veel bereiken, dus nieuw hr++ glas, aluminium luchtkussens onder de vloer en 16 cm glaswol onder de schuine kap. Een aardige start. Maar we hebben nog een slag gemaakt.

Door van radiatoren naar vloerverwarming te gaan hebben we aan water van 30 tot 35 graden genoeg om ons huis naar 21 graden te stoken. Normale verwarmingen vragen water van circa 60 graden of soms meer. De ketel blijft door de lagere temperatuur veel rustiger stoken en verbruikt veel minder energie, daarnaast is ons verwarmingssysteem ooit nog aan te sluiten op een zonneboiler, waardoor we de ketel nóg minder nodig zouden hebben.

Of het financieel uit kan? Als ik de mensen mag geloven die er verstand van hebben wel. Ik vraag het me eerlijk gezegd wel af. Maar het lijkt wel zo en het voelt goed, en dat is ook al een boel waard.

Ruben Jacobs

Ruben Jacobs is gemeenteraadslid voor het CDA in Oosterhout en schrijft een column over politiek en actualiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *