[OPINIE] Afval scheiden loont in Oosterhout niet

Kliko's

Een extra kliko voor oud papier, maar dan wel glas en blik zelf wegbrengen en daarnaast minder ophaalrondes. Dat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom diftar in Oosterhout. Diftar is ingevoerd als een systeem dat eerlijker zou moeten werken, betalen voor het restafval dat je weggooit. Het resultaat is dat Oosterhout massaal aan afvalscheiding ging doen, de beloning bleek een hogere afvalstoffenpremie wegens het aanbieden van onvoldoende afval

De inwoners van Oosterhout zijn van zeer goede wil. Ze hebben in recordtijd het scheiden van afval tot een sport gemaakt. Vooral de gratis plasticzakken en de bekende kratten voor glas, blik en papier dragen hieraan bij. De plasticzakken blijven in het nieuwe voorstel, het blik en glas zal voortaan niet meer thuis opgehaald worden. Dit zal onvermijdelijk gaan leiden tot meer restafval omdat afval scheiden andermaal niet beloond maar bestraft wordt. Na jaren van inzameling aan huis mogen we weer met glas en blik gaan slepen naar de dichtstbijzijnde bak of de milieustraat.

In veel gemeenten wordt afvalscheiding wel beloond. Onder andere met gemak door het aanbieden van een kliko voor plastic, blik en drankkartons of het ophalen van glas met deksels erop en restjes erin. De hoeveelheid restafval in Oosterhout is al laag en betere afvalscheiding iedereen helpt. Laten we daarom stoppen met het bestraffen van afvalscheiding door mensen eindelijk eens te belonen.

Hoe kijkt u tegen afvalscheiding aan? Discussieer mee op onze Facebookpagina op reageer onder dit artikel.

3 gedachten over “[OPINIE] Afval scheiden loont in Oosterhout niet

 • 11 december 2016 om 14:32
  Permalink

  Nu groene zakken voor plastic, wel 2 cm kleiner dan de doorzichtige. In welke container passen deze groene zakken ? Je wilt de zakken wel bewaren in een container met deksel, i.v.m. de stank

 • 20 maart 2016 om 17:53
  Permalink

  De vergadering van CBO was het unaniem er over eens dat het zeer vreemd is dat we minder service krijgen en meer gaan betalen!! Hoe krijgt men het verzonnen???

 • 16 maart 2016 om 11:02
  Permalink

  Volgens mij wordt er minder betaald dan bij andere gemeentes. Zoek eerst even de data erbij voordat jullie wat roepen en meegaan met de “massa”.

 • 16 maart 2016 om 10:03
  Permalink

  Vreemd, service omlaag, prijs omhoog!
  We moeten verder lopen om ons afval aan te bieden, we moeten 2 delen zelf naar ,milieustraat brengen en de Restafval wordt minder vaak opgehaald . En dan ook nog de prijs verhogen. En wie heeft plaats voor 3 containers? Komt de derde in het zicht te staan?, brandgevaar?? Straks overleg met vertegenwoordigers CBO, de reactie daarvan gaat naar de politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *