[INTERVIEW] Repair Café Oosterhout: op en top duurzaam!

Afgelopen Repair Café in de Bunthoef sprak ik met PR-medewerker Willy en voorzitster Rian van Houwelingen (zie foto) over de ontwikkelingen binnen het Repair Café in Oosterhout. Dit initiatief bestaat nu twee jaar in Oosterhout en groeit enorm. “Het begon met 25 reparaties en nu zitten we vaak tussen de 75 en de 100 reparaties,” vertelt Rianne enthousiast. Binnenkort kunnen er zelfs messen en scharen worden geslepen tijdens het Repair Café. En dat alles kan gewoon gratis!

© Pablo van Gruijthuijsen

© OokvanWosterhout

De start
Het concept van Repair Café komt uit Amsterdam, maar er zijn er nu al meer dan 1000 wereldwijd. Het stoelt op meerdere doelen: het tegengaan van weggegooid materiaal, het besparen van geld, het leren van de kennis van reparateurs en het samenbrengen van mensen. Rianne’s man had het concept ergens gelezen en ze raakten enthousiast. Verder kwam er nog iemand uit Oosterhout met het idee, dus besloten ze de krachten te bundelen. “In de zomer van 2013 was het eerste gesprek, in september van dat jaar konden we al proefdraaien”, aldus Rianne.

Reparaties
De meeste apparaten – zo’n 70% van de meegebrachte spullen – kunnen er gemaakt worden. Het aantal succesvolle reparaties wordt keurig bijgehouden via formulieren en kun je ook op de website vinden. De meeste reparateurs die komen geven verder voorkeur aan het meenemen van eigen gereedschap, maar dit is niet verplicht. Wel noodzakelijk is het meebrengen van reparatiematerialen, zoals nieuwe banden of ritsen. Dit kun je bij plaatselijke winkels of bouwmarkten kopen.

Bijdrage
Het Repair Café levert een goede bijdrage voor meer duurzaamheid. Rianne en Willy doen verder nog een specifieke oproep naar jongeren. Als je namelijk kennis hebt van computers en telefoons en je wil graag iets betekenen voor een ander, kom dan vrijblijvend een keertje meedraaien. Verder is Repair Café Oosterhout ook op zoek naar een leerling fietsenmaker. Beide functies kunnen je cv helpen aanvullen. Actuele vacatures vind je op de website.

Heb je zelf kapotte spullen? Het Repair Café wordt elke laatste zaterdag van de maand in activiteitencentrum de Bunthoef gehouden.

Een gedachte over “[INTERVIEW] Repair Café Oosterhout: op en top duurzaam!

  • 3 mei 2016 om 16:11
    Permalink

    Leuk berichtje ik ben zelf nl. als secretaresse verbonden aan het Repair Café Oosterhout en er wordt héél goed werk verricht door de dames en heren vrijwilligers. Met héél véél geduld zorgen ze er voor dat de meeste aangeboden dingen gemaakt worden. Ook ik heb al een paar keer gebruik gemaakt van hun service m.b.t. informatie over een apparaat over hoe het werkt. Binnenkort is mijn fiets aan de beurt om rijklaar te maken voor de zomer zodat ik weer lekker kan gaan fietsen. Iedere stad zou een Repair café moeten hebben zeker in deze tijd van armoede en vergrijzing. Petje af voor alle vrijwilligers van het RCO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *