[OPINIE] Frencken College is toekomstig monument

Tussen 1955 en 1961 is het Mgr. Frencken College gebouwd. Een schoolgebouw dat ontworpen is door Jos Bedaux in opdracht van de broeders van Huijbergen. Het Frencken is voornemens om een groot deel van het schoolgebouw te slopen. Naar mijn mening is dat erg jammer als dat zou gebeuren. Het is in mijn ogen een toekomstig monument.

Mgr. Frencken College kort na oplevering (bron: josbedaux.nl/Jan Versnel)

Het werk van Jos Bedaux is zorgvuldig op zijn website beschreven. Het MFC heeft hier een uitgebreide pagina met veel prachtige foto’s. Wie de latere verbouwingen wegdenkt ziet een ruimtelijk ontworpen gebouw, bijna een campus, dat uit vier duidelijke blokken bestaat maar toch een eenheid vormt. In het ontwerp staat ruimte, licht en lucht centraal. De lokalen hebben hoge plafonds, grote raampartijen en er zijn ruime tussenhallen die ruimte bieden voor ontmoeting. Dat is buiten ook terug te vinden op het groene plein dat tussen alle gebouwen gelegen is.

55 frencken 9(1)
Mgr. Frencken College kort na oplevering (bron: josbedaux.nl/Jan Versnel)

Volgens het Frencken zelf is de school donker, onpraktisch en niet in te zetten in modern onderwijs. Het is maar wat je ervan wil maken, of vooral wat je ervan gemaakt hebt. Hoewel de eerste verbouwingen nog door Bedaux zijn toegevoegd is bij latere uitbreidingen ervoor gekozen om het karakteristieke middenplein op te offeren. Daarnaast zijn er aan de parkzijde op minder fraaie wijze veel lokalen toegevoegd. Voeg daar de standaard kunststof kozijnen in plaats van de oorspronkelijke stalen kozijnen aan toe en het is een gebouw dat niet meer in balans is.

Door de karakteristieke basis af te breken gaat een potentieel monument verloren. Een ruim schoolgebouw dat ontworpen is om juist verschillende vormen van onderwijs te kunnen geven. Waar door de architect in de loop der jaren de mogelijkheid is geboden om nieuwe ontwikkelingen te faciliteren. Een gebouw dat aan alle kanten geschikt was en is om mee te groeien met de ontwikkeling van de school zelf. In het gebouw bijzondere architectonische details zoals de ‘etalages’ bij lokalen, de stoere tegelvloeren en de fraai vormgegeven trappen.

55 frencken 8(1)
Mgr. Frencken College kort na oplevering (bron: josbedaux.nl/Jan Versnel)

Er zijn veel werken van Bedaux terug te vinden in Oosterhout. Bedaux heeft meer scholen in Brabant ontworpen waaronder het Cobbenhagen gebouw van Tilburg University wat sinds 2015 een rijksmonument isEen deel van de scholen wordt afgebroken of onherkenbaar getransformeerd waarbij de oorspronkelijke waarde en uitstraling verloren gaat. Laat het Frencken een parel worden door het gebouw in ere te herstellen en in deze stijl ook een fraaie nieuwbouw toe te voegen waarbij de oorspronkelijke basis terug zichtbaar is en de ruimte voelbaar.

Mgr. Frencken College kort na oplevering (bron: josbedaux.nl/Jan Versnel)
Mgr. Frencken College kort na oplevering (bron: josbedaux.nl/Jan Versnel)

Teveel gebouwen zijn onder sloophamer gevallen omdat ze niet meer voldeden. Juist bij het MFC gaat dit argument wat mij betreft niet op omdat het gebouw in de oorspronkelijke basis juist voldoet aan de wensen die het Frencken uitspreekt. Sterker nog, we gaan het straks betreuren dat het bijzondere gebouw is omgeruild voor dertien in een dozijn nieuwbouw. Het is nog niet te laat om dit fraaie gebouw te behouden voor de toekomst.

Een gedachte over “[OPINIE] Frencken College is toekomstig monument

  • 31 mei 2017 om 18:51
    Permalink

    Is hier al een actiegroep voor? Houden mensen zich er al actief mee bezig? Ik ben ook voor behoud en zou me graag in die kwestie mengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *