[COLUMN] Een haar beter!

Header Maartje 001

Al eens eerder heb ik een column geschreven over hoe wij mensen denken over anderen. Wij zijn hokjesdenkers, knippers en plakkers, associatief en (soms zonder dat we dat willen) bevooroordeeld.
Als we een random persoon voorbij zien lopen hebben we daar binnen een paar seconden al een oordeel over. Je uiterlijkheden en voorkomen, trekjes en manier van praten beïnvloeden dit oordeel. En we doen er dan ook álles aan om dít moment van een paar seconden zodanig te beïnvloeden dat als het oordeel is geschapen, dit aansluit bij wat jij wil dat anderen over je denken.

Afbeeldingsresultaat voor donald trump
Donald Trump

En heel de wereld past zich hierop aan. Wil je nog serieus genomen worden, verf je haar bruin! (So did I) Wil je niét serieus genomen worden? Verf je haar blond en praat als Britt Dekker!
Wil je opvallen? Spuit je gezicht vol met botox! En nee, je valt dan alleen op. Jonger word je er niet van.

Ik zal een paar uitstekende voorbeelden noemen van personen die volgens mij wel héél duidelijk invloed willen uitoefenen op het oordeel dat anderen van je hebben.
Geert Wilders heeft Indonesisch bloed, maar toch heeft hij geblondeerd haar! Als hij als Indo zou zeggen dat allochtonen het land uit moeten, zou men sneller kunnen zeggen dat hij dan gelijk met hen mee mag. Zijn Amerikaanse vrind, Donald Trump, heeft geen Indonesisch bloed, maar hij kiest er wel voor om zijn bruin/grijze haar óók te bleken en een pluisje van een Ikea-tapijtje over de bovenkant van zijn hoofd te deponeren. Dan straal je heel iets anders uit dan een man met bruin/grijs haar die begint kaal te worden. Ik probeer Trump zo voor te stellen, en dan denk ik dat hij ineens een oudere versie van Diederik Samsom wordt. Als mensen Trump met Samsom associëren dan wordt zijn voorkomen nog wat humaner. Ik ben echt bang voor Trump. Hij schreeuwt met consumptie, maar die blonde lok geeft me al helemaal een naar gevoel. Als ik een man zie praten met consumptie, maar wel grijs is en half kaal, dan denk ik gewoon dat het een verwarde oude vent is die toch bijna met pensioen gaat. Nu vind ik hem een uit de kluiten gewassen Barbie-Ken die door zijn gemene karakter oud en lelijk is geworden.

Enfin, ik bemoei me gewoon verder niet met wat daar nu allemaal speelt, want ik word er een beetje ontmoedigd van. Het leven is zoveel meer waard dan overdreven machtspelletjes tussen twee mensen die allebei fouten maken, allebei verkeerd omgaan met geld. Ze hebben ook allebei een echtgenoot en kinderen. In wezen zijn ze tóch geen haar beter van elkaar. Al hoewel… In de letterlijke betekenis van het woord ‘haar, doet Hillary het toch écht beter!

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *