Wat ik nog kwijt wil aan Oosterhout (1)

© Pablo van Gruijthuijsen
© Pablo van Gruijthuijsen

Vanaf 2017 stop ik met schrijven voor Ook van Wosterhout. In verschillende functies heb ik mogen meewerken aan een prachtige website. Bij de start in 2009 is het uitgangspunt geweest om positief-kritisch te prikkelen met opiniestukken. In dat opzicht is de website naar mijn mening geslaagd.

Oosterhout is de stad waar ik opgegroeid ben. Een stad waar ik trots op ben, maar wat mij er niet van weerhouden heeft om ook in andere steden rond te kijken. Het gras is overal groen zo is gebleken. Bovenal is Oosterhout, en daarom lees je dit hier, een stad waar ik graag over geschreven heb. Op een andere manier naar de stad kijken, mensen laten nadenken over hoe het anders kan en misschien wel moet.

Om afscheid te nemen wil ik Oosterhout nog een aantal dingen meegeven. Het archief is doorgespit en de beste stukken van alle bloggers komen zo nog eens onder de aandacht.

Zuinig zijn op toekomstige monumenten

‘Het Frencken College is een toekomstig momument’ schreef ik in april van dit jaar. Niet zonder reden, de school heeft plannen om de prachtige oudbouw af te breken. Iets waar ik vroeger ook voorstander van was, totdat ik wat meer over het ontwerp van het gebouw te weten kwam. Gebrek aan kennis is vaak een reden om ‘oude meuk’ maar af te breken. Dat nieuw niet altijd beter is echter ook een bekend credo. Wees zuinig op monumenten uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Daar moeten we over 100 jaar ook nog steeds naar kunnen kijken.

Maak geen werk meer van de bioscoop

Toen de plannen voor een bioscoop aan de Statendamweg gepresenteerd werden stonden de mensen in Oosterhout (stilletjes) te juichen. Na al die jaren is er echter nog niets terecht gekomen van dit plan. Ondertussen is in de regio druk doorgebouwd aan bioscopen, waardoor er gigantische complexen om de hoek van Oosterhout liggen. Als de bioscoop in Oosterhout er toch zou komen, dan zou deze nooit de competitie aankunnen met een keten als Kinepolis. Door te stoppen kan tegelijkertijd het slepende conflict met een ondernemer eindelijk beëindigd worden.

Doe iets aan Attero

Het beste cadeau wat je als inwoner kan ontvangen voor goede afvalscheiding? Een naheffing! Door een absurde constructie met een minimum aan te leveren afval houdt Attero meerdere gemeentes in de tang. In de historie schreven Oldeneel en Ralph er al over. Het is krom om een boete te moeten betalen voor je goede gedrag. Met zoveel gedupeerde gemeentes moet het mogelijk zijn om een vuist te maken. Misschien kan Oosterhout hier de lead in nemen, zodat het eindelijk gedaan is met de ‘afvalscheidingsboete’.

Winkelstad Oosterhout toekomstklaar maken

Al in 2011 viel op dat er iets niet helemaal goed ging in de binnenstad. De winkelstraten bleven op koopavonden steeds vaker leeg, hier en daar verdwenen winkels. Door diverse faillissementen is het verdwijnen van winkelketens heel hard gegaan. Inmiddels lijkt er enig herstel zichtbaar, maar dat gaat niet zo hard meer als voorheen.

‘Het centrum van Oosterhout zal blijvend veranderen’ schreef ik daar begin dit jaar over. Een behoorlijke lap tekst met daarin de te verwachten risico’s. Die risico’s gelden ook voor andere ontwikkelingen, zoals de meubelboulevard. Een gebied met kansen, mits goed uitgewerkt en passend in een toekomstige winkelstructuur.

Mijn visie sluit aan bij een kleiner centrum zoals Lodewijk beschreven heeft. De focus op ondernemers en dagelijkse boodschappen, aangevuld met de niet te missen ketens die in elke stad van 50.000 inwoners thuishoren. In de wijken goede supermarkten en aanvullende voorzieningen en grootschalige detailhandel alleen op de meubelboulevard.

5 gedachten over “Wat ik nog kwijt wil aan Oosterhout (1)

 • 11 november 2016 om 14:42
  Permalink

  ‘Wat ik nog kwijt wil aan Oosterhout (1)”

  Gelukkig komt er nog minimaal één stukje!

 • 10 november 2016 om 21:21
  Permalink

  Een begrijpelijke beslissing Jeffrey en voor Ook Van Wosterhout denk ik een flink verlies. Ik mis hier al enige tijd de voor jou zo kenmerkende stukjes die altijd kritisch en opbouwend tegelijk waren. Na 1 januari verdwijnen ze helaas helemaal. Veel plezier en succes met wat je verder zoal gaat doen.

 • 10 november 2016 om 20:10
  Permalink

  Thanks Jeffrey voor je goede zorg voor Oosterhout, hart&ziel, hart&ziel! Mvg Victor Oudhoff

 • 10 november 2016 om 19:11
  Permalink

  Bedankt voor alles.

 • 10 november 2016 om 17:07
  Permalink

  Nou, houdoe en bedankt hé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *