[VRAAGSTUK] Wat vind jij van de lokale politiek?

© Roland Rutten Photography
© Roland Rutten Photography

Politiek, voor velen een onbekende sector. Steeds minder mensen gaan stemmen en politieke partijen vinden maar moeilijk geschikte kandidaten voor de lijst. Alleen komt dit door veranderingen in de samenleving of maakt de lokale politiek er gewoon een potje van?

Allereerst even wat achtergrondinformatie. De Oosterhoutse raad heeft dertig raadsleden verdeeld over negen fracties. De raad heeft als taak om het beleid in grote lijnen te bepalen. Verder zijn zij de volksvertegenwoordiger en moeten zij hun kiezers belangen proberen te behartigen.

De vraag is echter of dit nog wel klopt. Steeds minder mensen weten wat er gebeurt in dat grijze gebouw, ook wel gemeentehuis genoemd. Verder als steeds minder mensen niet gaan stemmen, vertegenwoordigen de raadsleden eigenlijk steeds minder inwoners. Dit is al jaren een probleem en al vele projecten zijn gestart om meer mensen naar de stembussen te lokken. Helaas nog zonder succes.

Waar ging het mis? In principe zijn de raadsleden allemaal burgers die om Oosterhout geven. Het is een groep die als doel heeft Oosterhout naar een hoger niveau te tillen en het beleid kwalitatief hoog te houden. Het slechte nieuws is dat sommige raadsleden liever kibbelen en de burgers dwingt om politiek te vergelijken met saai en ‘eigen belang’. Er is duidelijk te zien dat bepaalde moties en amendementen worden aangedragen, alleen om te tonen dat zij het goed bedoelen en scherp opletten.

Gelukkig zit vernieuwing er ook aan te komen. De structuur van de raad en werkwijze wordt steeds meer bekritiseerd en deskundigen en raadsleden staan te trappelen om het systeem te verbeteren. Het lijkt mij belangrijk niet meer in café te gaan debatteren maar gewoon op straat met een microfoon en twee katheders. Politiek blijft ten slotte een beetje show en burgers komen niet snel af op een suf debat in een zaaltje. Als we mensen echt willen laten stemmen, moet je ze niet langdradige partij- ideeën op een flyer geven in een partij-jas. Het moet gaan leven onder de mensen en dat kan je beter doen als je naast ze staat en niet net boven ze.

Nu is dit natuurlijk mijn mening en opvatting, maar wat vind jij van de Oosterhoutse politiek? Ben je tevreden of juist helemaal niet? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *