[VERHAAL] Op bezoek bij de Barbier van Oosterhout: Mark Soeters!

 

De komende tijd bezoeken we verschillende bijzondere doch normale Oosterhouters. In de vorige editie gingen we langs bij Daan Verschure, deze keer gaan we langs bij barbier Mark Soeters die gevestigd zit in het pand van eVapor op Heuveleind. Bij binnenkomst ontmoet ik de goedlachse Mark en krijg in record tempo een lekkere bak koffie. Plaatsgenomen aan de lange tafel naast de kappersstoel gaat het gesprek meteen los.

Even kort een achtergrond verhaal over Vlijmscherp Barbiers. Mark begon zijn zaak eigenlijk op een zolderkamertje waar hij tijdens zijn opleiding tot barbier vrienden en familie knipten (of experimenteerden). Voor dat hij de schaar in handen nam, had hij vaak de handboeien vast. Mark was vroeger werkzaam bij de politie, maar wilde een nieuw avontuur. Dan is Barbier niet een voor de hand liggende, hoe ben je hier op gekomen vraag ik hem. Mark leunt wat naar voren: ‘Ik heb een tijdje zitten zoeken, maar per toeval kwam ik op barbier. Ik was bij de politie helemaal op, ik heb echt een lang traject doorgaan en kwam ineens erop om herenkapper te worden’.

Mark vertelt dat iedereen op zijn zolder mocht komen en mocht neerleggen wat hij wilde voor de knipbeurt. ‘Ik was erg benieuwd wat mijn vrienden het waard vonden’. Op een dag kwam Wouter van eVapor neerploffen op de stoel en die vroeg vrij kort daarna waarom Mark niet lekker bij hun in het pand kwam zitten. ‘Ik ben toen naar het pand gaan kijken, er hing een goed sfeertje en we zijn meteen gaan passen en meten!’ Hij kijkt Wouter aan en ze beginnen hard te lachen. De goede sfeer hangt er nog steeds.

In mei was de pandbezichtiging en op 1 juni was de eerste dag van Vlijmscherp barbiers. Vanaf het begin komen verschillende mensen van alle leeftijden langs. Deze soort herenkappers staan bekend om hun wat kortere kapsels en vele kennis over baarden. Is dat ook echt waar vraag ik nieuwsgierig? ‘Ja over baarden weet ik heel veel en heb ook mijn eigen lijn ontwikkeld op het gebied van baardverzorging’ Ondertussen gaat hij met zijn handen door zijn baard. ‘Verder staan we inderdaad bekend om onze korte coups, maar dat hoeft echt niet persé’.

Op een of andere manier gaat het gesprek meer richting bier. Ik zie wat flesjes staan bij de spiegel. Mark begint te lachen: ‘Jij bent ook een bierliefhebber he’ Ik knik hard ja. ‘Gezelligheid is hier erg belangrijk, lekker praten. Het moet allemaal relaxt zijn, ff niks. En als bierliefhebber heb ik dan ook speciale avonden waar je bij je knipbeurt een biertje kan proberen.’ Dat moeten leuke avonden zijn.

Onze bierkennis delen we openhartig en de tijd vliegt voorbij (zoals altijd). Ik zie op mijn horloge dat het tijd is om te gaan. Als eindvraag vraag ik Mark om een korte beschrijving te geven over zichzelf.

Mark denk kort na, maar is er snel uit: Een echte barbier die lover is van muziek, vette kapsels en houdt van uitdagingen. Iedereen is welkom in mijn stoel!

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *