Kerndossier ‘Bruisende Binnenstad’ staat hoog op de gemeentelijke agenda

© Ook van Wosterhout

Ondanks een kleine opleving links en rechts gaat het niet best met de Oosterhout binnenstad. Het centrum kan een flinke oppepper gebruiken, maar dat is zo eenvoudig nog niet. Voor het stadsbestuur dan ook een zaak die hoog op de agenda staat.

‘Midsize’ maakt ons kwetsbaar
Veel inwoners, Oosterhouters, maar ook ‘import-inwoners’, roemen Oosterhout om het rustige, groene karakter dat onze middelgrote stad heeft. Maar voor onze binnenstad pakt dat meer en meer verkeerd uit. Breda ligt om de hoek en voor Primark rijdt moeder met haar kroost naar Rotterdam of Tilburg. De vergrijzing helpt niet mee en zorgt dat ook de laatste hippe winkels in zwaar weer komen. Wat blijft er over? Op dit moment een aaneenschakeling van (opheffings)uitverkoop-zaken en lege etalages en dichte deuren. Het Oosterhoutse centrum is er vooral nog voor de boodschap van de Oosterhouters zelf. Het funshoppen van eigen bevolking en toeristen is minder en minder geworden. De concurrentie is te sterk en de eigen bevolking te vergrijst om het tij makkelijk te keren.

Harder ingrijpen lijkt nodig
Om er nog iets van te maken zijn grotere ingrepen nodig. Een compact centrum valt al snel als het gaat om midsize gemeenten. Klein en handig ingedeeld zodat je snel je boodschappen hebt. Parkeren is voordelig en dichtbij. Ook voor fietsen en vanaf het OV is de binnenstad goed bereikbaar. Ondertussen verkoopt de kledingwinkel ook koffie en misschien ook wel het apparaat waar je de koffie mee kunt zetten. Bij de slijter ligt ook een borrelnootje en op het toilet bij je favoriete restaurant kun je ook gelijk lipstick en parfum meenemen. Dat wordt een beetje

gezien als de toekomst. Voor Oosterhout, met haar uitgestrekte centrum, betekent dit alles nogal wat. Lange, saaie overdekte winkelcentra zijn ondergewaardeerd en hebben misschien hun langste tijd wel gehad. Een open, historisch aandoende binnenstad met kronkelstraatjes spreekt meer tot de verbeelding.

Minder winkels, meer wonen in de binnenstad
De enige echte mogelijkheid voor Oosterhout lijkt te zijn, minder winkels en meer woningen in de binnenstad. Voorzichtige eerste stappen zijn gezet door bespreekbaar te maken over de oude Rabobank en ABN Amro, samen met een stukje van Arendshof II niet afgebroken kunnen worden om er woningen voor terug te zetten. Een plan dat warm werd ontvangen, maar vervolgens stil lijkt te liggen. Ook het bouwlingcentrum, zwaar getroffen door het vertrek van allerlei winkelketens, wordt toch weer opgekalefaterd. Niemand wil zijn ‘verlies’ vooralsnog nemen. Iemand moet de boel in gang trekken en iedereen kijkt naar -grote verrassing- de gemeente. Om al deze redenen samen is ook dit een kerndossier.

Het college van burgemeester & wethouders heeft voor de periode 2018-2022 6 ‘kerndossiers’ aangewezen. Dat zijn veranderingen die zo groot zijn dat ze speciale aandacht en een speciale aanpak nodig hebben. Waar moet je dan aan denken?

 • Bruisende Binnenstad
 • Woningbouw (in combinatie met leefomgeving)
 • Duurzaamheid
 • Economie & arbeidsmarkt
 • Jeugdzorg
 • WMO

De komende tijd starten we op ieder dossier met een redactioneel stuk waarin we schetsen wat er speelt. Ook proberen we bij ieder stuk één of meerdere opinie-artikelen te maken. Wilt u daaraan bijdragen? Reageer dan gerust.

2 gedachten over “Kerndossier ‘Bruisende Binnenstad’ staat hoog op de gemeentelijke agenda

 • 8 februari 2019 om 10:49
  Permalink

  Iedere week loop ik 1 a 2 maal door het centrum. Ik kijk dan o.a naar het winkelbestand.Het volgende valt mij dan op : horeca, mode, brillen, reis buro’s,telefoons hebben we meer, dan voldoende. Ik mis enkele winkels : een publieks trekker op electronica gebied , bv Mediamarkt. Een computerwinkel ( niet alleen kopen, maar ook voor updates en reparaties ). Het VVV, nu in de Bussel, hoort eigenlijk in de Arendshof. Zeker tijdens het toeristen seizoen hebben we gezien bv de campings in de omgeving best veel toeristen. De ideale plaats voor het VVV zou m.i het pand van het ‘pietenhuis ’tegenover de lift van de parkeergarage zijn. Men zou ook nog kunnen overwegen, om de Heuvel autovrij te maken en daar een aktiviteiten plein creeren. E.e.a trekt m.i veel meer bezoekers naar ons centrum.

 • 8 februari 2019 om 09:38
  Permalink

  De binnenstad van Oosterhout is de laatste jaren heel sterk achteruit gehobbeld, ik kom er eens hooguit twee keer per jaar voor een noodzakelijk bezoek aan opticien of andere zaak, meestal in een uur uit en thuis. Parkeergeld is te duur, en de stad lijkt een spookstad, vergane glorie, alleen afzakkend. Niets nieuws erbij. Geen uitdaging om er te komen. Internet shoppen is veel aantrekkelijker geworden, en veel voordeliger, ze brengen en halen de pakjes aan huis. Eens naar een echte stad gaan, dat is een echt uitje, genoeg mooie aantrekkelijke steden in de regio, waar zowat alle winkels open zijn, leuke terrassen buiten zijn, waar je de sfeer van de stad kunt proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *