Reconstructie – Hoe Oosterhout ontsnapte aan een onrustige nacht

Uitgebrande auto Stevinstraat

Na de rellen op 24 januari in Eindhoven is de beer los. Ook in Oosterhout is het onrustig. Dit vindt plaats rond de Loevesteinlaan.

Op 25 januari in het begin van de avond gonst het van de geruchten in tal van steden dat er tot rellen wordt opgeroepen. Bij het afkondigen van de noodverordening voor de wijken Slotjes en Oosterheide iets voor 24:00 uur op 25 januari blijkt dat ook in Oosterhout hiertoe werd opgeroepen.

21:59 uur – Brandweer wordt opgeroepen voor een containerbrand aan de Stevinstraat in Oosterhout. Al jaren wordt de buurt met enige regelmaat geteisterd door overlastgevers.
22:14 uur – Bewoner Oosterheide maakt melding van circa 5 rennende jongeren in buurtpreventie-whatsapp. Ook wordt er genoemd dat er veel politie in de buurt op pad is.
22:23 uur – Er wordt een tweede groep jongeren gemeld van circa 10-15 personen
22:31 uur – Een politiehelikopter cirkelt boven de wijk Oosterheide
22:40 uur – Andere bewoner neemt ME-bus waar en meldt dit aan Ook van Wosterhout. Ook op persfoto’s van andere media is een ME-bus te zien.
23:56 uur – Bij Ook van Wosterhout komt het bericht binnen dat er een noodverordening wordt afgekondigd.
00:00 uur – De rust keert weder

In de ochtend van 26 januari zijn de restanten van de ‘containerbrand’ aan de Stevinstraat zichtbaar. Het blijkt te gaan om een uitgebrande auto. Zie foto.

Ook is in de ochtend van 26 januari te zien dat medewerkers van handhaving bewoners met containers met (bouw)afval voor de deur aan proberen te spreken. Waarschijnlijk wordt gevreesd dat relschoppers zich bewapenen met stenen of afval uit deze containers in brand zetten.

Naast de aanwezigheid van handhavers lijkt ook de politie wat duidelijker preventief aanwezig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *