Kopenhagen; just a minor speedbump

Twee weken lang was Kopenhagen het decor van de internationale klimaattop COP15. Staatshoofden en ministers uit alle windstreken bogen zich over de kwestie hoe de wereld kan voorkomen dat global warming desastreuze gevolgen over de mensheid heen stort. Veel over gezegd, veel over geschreven.

Toch was de conferentie niet helemaal onomstreden. Vanuit rechtse hoek wordt momenteel er alles aan gedaan om global warming af te doen als een leugen. De pro-fascisten van Geenstijl verdraaien als volleerde spindoctors en doen alles om twijfel te zaaien. Ingegeven door moederbedrijf Telegraaf en de  PVV worden scare-tactics toegepast om de bevolking op een dwaalspoor te brengen. Wereldwijd wordt de bevolking angst aangejaagd door demagogen als Geert Wilders, Rita Verdonk, Rush Limbaugh, Bill O’Reilley, Glenn Beck (eigenlijk iedereen van Fox News) en Sarah Palin. En vergeet natuurlijk niet het blik ‘wetenschappers’ die zich in de discussie mengen. Nu is er wereldwijd bijna niemand die Sarah Palin nog serieus neemt, maar ze is onderdeel van een geöliede machine van ontkenning. ‘Er is helemaal niets aan de hand! Global Warming is een complot, ontworpen door de linkse elite om de mensheid te onderwerpen. Totaal niets met wetenschap te maken, zo blijkt wel uit Climate Gate.’

Dan nu de werkelijke feiten. Ruim 99% van de wetenschappers is ervan overtuigd dat de aarde opwarmt door de invloed van de mens. Dat 1% dit niet vind is enerzijds logisch: Wetenschappers moeten immers altijd kritisch blijven. Dat zit in hun beroepshouding. Het gebruiken van ’trics’ (gebruikt in de climategate-mailtjes) is doorsnee wetenschappelijk jargon en is de context van de mailtjes nooit geheel openbaar gemaakt. Het zijn slechts losse snippers waaruit we zouden moeten concluderen dat het een leugen is. Toeval? Verder schuilen er bij sommige kritische wetenschappers dubbele belangen tussen de regels. Het klimaat kritische Heartland Instituut is (mede) gefinancierd door oliebedrijf Exxon en verschillende conservatieve of republikeinse groeperingen.

Na een dag op COP15 te hebben rondgelopen (met dank aan wat contacten van een persvriendje), blijkt dat een grote groep mollen zich toegang had verschaft tot de (logistiek zeer slecht georganiseerde) conferentie. Niet alleen de bekende malloten als Richard de Mos (PVV) , maar ook leden van partijen die het probleem wel onderkennen zijn aan het draaien geslagen. Populismebagatelliseren, en zelfs feitelijke leugens; alles wordt in de strijd gegooid.  Zolang er maar twijfel is, dan blijft alles bij het oude.

Waarom gebeurt dit? Olie is een van de meest rendabele grondstoffen ter wereld. Veel landen en bedrijven hebben baat bij het continueren van de consumptie van fossiele brandstoffen. Tevens hebben de grote banken in de wereld een goedverdienende handel gemaakt van co2-emissierechten. Een miljarden business. Dan snap je dat sommige bedrijven dit graag zo houden. En dat mag wat kosten, zeker aan de rechter zijde van het politieke spectrum.

Nog steeds verbaasd dat de PVV geen openheid van zaken wilt geven omtrent hun financiering?

Nu is COP15 mislukt, maar de beweging tot innovatie is wereldwijd in stand gezet. De VS en Australië hebben Kyoto ondertekend en China is marktleider op het gebied van duurzame technologie. Hybride auto’s, zonnepanelen, windmolens, duurzaam ondernemen, thuiswerken; kortom een hoop initiatieven van individuen en bedrijven. Uit eigen beweging. Men blijkt de beseffen dat klimaatbewustzijn niet gepaard gaat met economische achteruitgang, maar juist kansen biedt voor overheden en ondernemers. Kopenhagen zal de boeken in gaan als slechts een kleine drempel naar een schonere klimaatvriendelijke wereldeconomie. Eentje waarin we niet afhankelijk zijn van instabiele landen in het midden oosten voor onze energievoorziening. En ook eentje waarbij het zeewater niet tot in Dommelbergen rijkt.

2 gedachten over “Kopenhagen; just a minor speedbump

 • 3 januari 2010 om 19:27
  Permalink

  Het klimaat is het weer-gemiddelde over een langere periode. Om nu te concluderen dat er niets aan de hand is (want sneeuw) is te kort door de bocht. Al zullen veel simpelen (veel PVV-stemmers o.a.) dit wel denken.

 • 3 januari 2010 om 17:40
  Permalink

  @Sense
  Ik snap de strekking van jouw stukje wel,maar ben je de laatste tijd nog wel eens naar buiten geweest?
  Koud hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *