Biossoap

Hulde en hoera, Oosterhout kreeg kansen op een bioscoop. Snijders Olie besloot te vertrekken aan de Statendamweg en Hollywoud wilde er een servicebioscoop met twee zalen vestigen. De gevel zou gaan bestaan uit een detailopname van Turks fruit en in het complex zouden ook nog een sportschool en een bowlingcentrum komen. Anno 2006 groot nieuws, en omdat het allemaal nog vers in de herinnering ligt ook gelijk de teleurstelling van 2010. Snijders is immers vertrokken, het terrein is kaal, maar van een bioscoop is nog geen sprake. De term storpspolitiek past nog het best bij deze biossoap.

Hollywoud had de plannen immers al klaar en had ook reeds een maquette laten bouwen. Een fraai leisurecomplex dat niet alleen een bioscoop zou zijn, maar ook nog een plek zou zijn om te sporten. Er was al een sportschool gevonden en het leisuredeel moest nog ingevuld. In eerste instantie wilde men er een discotheek vestigen, maar dat ketsten de bewoners langs de effentweg af. Zij vreesden geluidsoverlast van ‘scooterjeugd’ en de discotheek zelf. De eerste fase van uitstel zouden we kunnen zeggen. Vervolgens kwam een exploitant op de proppen om een bowling in het leisurecentrum uit te bouwen. De geruchten gaan dat een andere ondernemer in Oosterhout hier sterk tegen geprotesteerd heeft, gevolg is dat de ruimte leeg bleef. Een volgende ondernemer had het plan een kinderspeelparadijs te vestigen. Door de lange ontwikkeltijd van het complex is Hollywoud inmiddels afgehaakt, mede door de economische crisis. Het speelparadijs participeert ook niet meer en zo blijft deze voorziening voorlopig onontwikkeld.

Hoe graag willen wij in Oosterhout eigenlijk een bioscoop? Als het aan de gemeente ligt, in mijn visie tenminste, helemaal niet. Anders had deze allang met de vuist op tafel geslagen of op zijn minst haar best gedaan om iets te realiseren. Dat gebeurt echter niet, het bleef bij een paar mooie plaatjes en een kaal stuk grond aan de Statendamweg. Voorlopig bestaat deze bioscoop alleen in het luchtledige van persberichten en visuals. Ooit wel? Wie weet, maar dan moet daadkracht getoond worden en zullen compromissen achterwege moeten blijven.

4 gedachten over “Biossoap

 • Pingback: Opinie: Situatie HealthCity zet fitnessmarkt Oosterhout op scherp | OokvanWosterhout.nl

 • Pingback: OokvanWosterhout.nl › Gedoe rondom Healthcity

 • 5 januari 2010 om 16:56
  Permalink

  Een grootschalige bioscoop is geen porem. Te kleine gemeente, te kleine markt, te grote concurrentie. Denk dat je een bios wel kan plaatsen. Maar dan een kleintje, zoals in Geertruidenberg vroeger. In het centrum van Oosterhout. In het oude pand van de wok bijvoorbeeld, staat leeg en vind maar eens een horeca-ondernemer die daar iets nuttigs mee kan.

  Denk dat het een leuke plek is om op de Statendamweg het (toekomstige) treinstation aan te leggen? Ligt (geografisch) wat aan de noordelijke kant, maar nog altijd beter dan een station in Oosteind. Dommelbergen is een wijk met relatief veel jongeren. Die zijn zo snel in steden met een HBO/WO en hoeven dus minder snel op kamers te gaan.

  Daarnaast trekt het ook veel bedrijvigheid aan, wat weer ten goede komt voor de werkgelegenheid. Dat is namelijk ook een andere reden waarom jongeren massaal Oosterhout verlaten. Ontwikkel dit (enorme) gebied adequaat en je hebt een prachtig uithangbord voor bedrijven.

 • 4 januari 2010 om 22:50
  Permalink

  Het feit dat de bowling niet door gaat zal wel met het feit te maken hebben dat de enige Oosterhoutse bowlingexploitant een graag geziene gast is bij de coalitiepartij VVD.

  Met de nieuwe Mustsee bioscoop in Breda is de hele regio voorzien van een goede bioscoop. Daarmee valt de bioscoop ook af. Voor het Leisurecomplex valt dan veel weg.

  Een kinderspeelparadijs zou wel wat kunnen zijn samen met een sportschool.

  De discotheek zal ook niet snel naar Oosterhout komen als iedereen bang is voor de herrie en overlast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *