Opinie: Festivalzomer dure aangelegenheid

Neemt u eens een kijkje in uw portemonnee. Hoeveel geld heeft u nog te besteden aan een festival na drie dagen Parkfeest en twee dagen Bikinizz? Met het oog op de aankomende zomervakantie (dat kost ook geld!) leggen de diverse zomerfestivals een zware wissel op de portemonnee. Praktisch elk weekend kunt u wel een feestje in Oosterhout of omgeving bezoeken.

Om een indruk te geven: Parkfeest, Bikinizz, Oosterhout Live, Kunst op Markt en Dreamvillage sieren dit jaar de evenementenagenda. Omliggende gemeentes zitten ook niet stil. Zo was er in Dongen een popfestival, had Made haar top100 en het AH-feest en staat in Gilze Mollepop op het programma. Veel evenementen maken een gemeente levendig, maar zoveel evenementen?

Het Parkfeest had dit jaar een goed verloop, en was even druk als alle andere jaren. Het staat dan ook al 15 jaar in de agenda’s en dat zorgt voor een steady bezoekersaantal. Jaarlijks gaat de prijs van de kaarten omhoog en de prijzen van de consumpties stijgen logischerwijs mee. Parkfeest trapt in Oosterhout meestal de festivalzomer af en dat is maar goed ook, want het is een echte oosterhoutse traditie.

Afgelopen weekend stond Bikinizz op het programma. Een oosterhouts dancefestival dat voorheen op de Markt werd gehouden. Door het succes van dit door oosterhoutse jongeren georganiseerde evenement, is dit jaar uitgeweken naar het Lukwelpark. Daarbij werd een betaalde avond toegevoegd, die slechts 200 bezoekers trok. In een weekend met onder andere Defqon 1 is het logisch dat mensen voor een groter en bekender evenement kiezen, maar het blijft jammer voor organisatoren. Wellicht moeten ze te raden bij hun collega’s van FF stampen dan in Raamsdonskveer, zij weten nog wel veel jongeren naar een dance/hardcore evenement te trekken.

Nog op de rol staat Oosterhout Live. Het incident met de Perfect Sky van vorig jaar staat nog vers in het geheugen, en de organisatie heeft gezocht naar een datum met garantie op zon. Dat Oosterhout Live een festival van formaat aan het worden is mag gezegd worden. De liefhebber van het nederlandstalige lied komt niet alleen in het weekend zelf aan zijn/haar trekken. Er zijn voorrondes, tv-opnames en allerlei activiteiten. Het programma is alle dagen betaald en vooralsnog is het evenement niet uitverkocht. De beelden zullen onder andere bij Omroep Brabant en de Tros (sterren.nl)  te zien zijn, dus het evenement zet Oosterhout op de kaart.

Datzelfde VV Oosterhout terrein is later deze zomer het domein van Dreamvillage. Dit evenement is vorig jaar afgetrapt op het Slotjesveld en was een beperkt succes. Het commerciele bedrijf erachter gelooft er echter in doet het evenement dunnetjes over. Aan het einde van de vakantie, dus het is te hopen dat de jongeren nog wat geld over hebben als ze van vakantie terug komen, anders kan het best een pittige kluif worden om het festival rendabel te krijgen.

Als laatste nog een vreemde eend in de bijt die toch genoemd moet worden. Kunst op Markt. Een vrij experimenteel festival dat in de hele binnenstad plaatsvind en met optredens van bands op de Markt. Zal geen gigantische bezoekersaantallen halen, maar is wel erg goed voor de levendigheid van de stad en de Markt.

Nu klink ik overwegend enthousiast, maar eigenlijk ben ik dat niet. Iedere organisator hoopt op goed weer en plaatst zijn of haar evenement daarom in de zomer. In voorjaar en najaar is het aantal evenementen echter beperkt terwijl ook dan het weer best goed kan zijn. Er kunnen dan ook meer oosterhouters naartoe omdat zij hun geld maar een keer uit kunnen geven, en in deze festivalzomer is dat voor veel mensen dus keuzes maken.

In de winter zou een WinterWonderLand op de Heuvel niet misstaan. Net zoals een aantal jaren geleden met een ijsbaan, de nodige horeca, regelmatig een optreden en activiteiten. Verder richting het voorjaar een lentefestival waarbij men een kleinschalig feest organiseert op de Markt en waarom zou Bikinizz niet iets vroeger (voor het Parkfeest) of wat later (na alle grote festivals) kunnen staan?

Genoeg om over na te denken, vooral door de verschillende organisatoren achter deze evenementen. Ze moeten zeker niet verdwijnen, en als ze durven te kiezen voor spreiding, komt de oosterhouter echt zijn geld wel uitgeven om het bestaansrecht van deze festivals te garanderen.

2 gedachten over “Opinie: Festivalzomer dure aangelegenheid

  • Pingback: Opinie: De finalemaand van de zomer | OokvanWosterhout.nl

  • 27 juni 2011 om 22:00
    Permalink

    Tja….als er blijkbaar private partijen zijn die denken dat er geld te halen valt uit het festivalgebeuren, moeten ze dat lekker doen. Vraag is natuurlijk wel of het niet allemaal meer van hetzelfde is. Bikinizz en Dreamvillage hebben een hoog 13-in-een dozijn gehalte. Wat voegen deze feesten toe aan het bestaande aanbod met Mystery Land, Defqon, Extrema of Dancetour? Bekijkt de gemeente in zijn vergunninguitgifte ook maar enigszins naar het onderscheidend vermogen van deze feesten?

    Resten Oosterhout Live en KOM. Waar KOM een mooi en divers festival is dat geheel in lijn ligt met de huidige cultuurnota, dreigt wel het gevaar van conceptuele onduidelijkheid. Daarnaast moet je vandaag de dag altijd oppassen dat je bij een festival met veel amateurkunst niet het risico loopt om door de intellectueel minder bedeelde helft van Nederland voor linkse hobbyist te worden uitgemaakt.

    Rest nog Oosterhout Live. Vorige jaar behoorlijk in het water gevallen. Benieuwd hoe dit jaar verloopt. Hopen dat het niet uit de hand loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *