Opinie: Verdient Oosterhout het Parkfeest nog wel?

Een van die dingen waar je je geld op in kan zetten na het Parkfeest is geluidsoverlast. Eigenlijk is dat heel vreemd, want het Parkfeest bestaat al 15 jaar en ik heb niet het idee dat ze noemenswaardiger harder geluid zijn gaan spelen, maar toch, klachten. Onder andere van centrumbewoners, centrumbewoners en wat mensen uit dommelbergen-noord (zie link BN/De Stem).

Hoewel de sleet soms op het betaalde programma zit (vooral zaterdag!), kan Stichting Parkfeest nog steeds een uniek festival tegen een redelijke prijs bieden en zelfs een gratis dag met topacts als Les Truttes, Bart Peeters, Frank Boeijen en VanVelzen. Een trekker van formaat en de burgemeester komt het feestje zelfs afsluiten met lovende woorden. Hoe cru is het dan dat de organisatie van dit feestje binnenkort een aangifte kan verwachten wegens overschrijding van de geluidsnormen? Eikhout en consorten zetten een mooi feest neer dat door klachten in de marge (het zou me niet verbazen als het steevast dezelfde mensen zijn) minder aantrekkelijk zal worden en uiteindelijk misschien wel stopt. Men investeert al veel in de communicatie naar bewoners, en volgens mij lopen er ook meer dan genoeg bewoners (en medewerkers van de gemeente) rond op het Parkfeest.

Naar mijn mening moeten er nu twee dingen gebeuren. Ten eerste moet de gemeente de aanklacht lekker laten varen. Strikt zijn is goed hoor, maar als je daarmee potentieel een evenement de nek om kan draaien is dat niet slim. De ervaring die in het bestuur van Stichting Parkfeest zit is goed genoeg om het festival op te pakken en het ergens anders neer te zetten. Wel grenzen dus, maar niet zo strikt dat het houden van een leuk festival en het aantrekken van goede artiesten onmogelijk wordt. Ten tweede moet Stichting Parkfeest ook gaan nadenken. Wellicht zullen zij het anders ervaren, maar in mijn ogen is de rek uit het traditionele festival. De namen zijn vaak bekend en hebben al eerder gespeeld, soms meerdere keren. De prijs van de kaartjes gaat wel jaarlijks nog omhoog, maar echt iets nieuws krijg je er niet meer voor. Tijd om te innoveren!

Het Parkfeest en Oosterhout horen bij elkaar, maar laten we dan als gemeente en bewoners er ook alles aan doen om dat goed te houden. Dat is niet altijd ja en amen, maar wel een beetje flexibiliteit aan beide kanten.

4 gedachten over “Opinie: Verdient Oosterhout het Parkfeest nog wel?

 • Pingback: Recensie Zaterdagavond Parkfeest: Grote modderpoel, maar weinig regen | OokvanWosterhout.nl

 • 20 juni 2011 om 19:09
  Permalink

  Kane was misschien harder dan de gestelde norm maar Kane is sowieso niet mijn band. Die mannen kunnen vlgs. Mij geheel niet zingen maar worden overstemd door hun elektrische gitaren. Los van de DB-discussie vond ik andere zangers/groepen vele malen beter met uitschieters als Candy Dulfer, Ilse de Lange maar zeker ook verrassend waren Les Truttes en onze eigen Kim.

  Ikzelf woon in het centrum van Oosterhout en heb ook wel eens ‘last’ van centrumgeluid en terugkomende stappers. Toch klaag ik alleszins want ik weet dat als ik in de stad woon ik dit soort ‘overlast’ voor lief moet nemen. En als het nu ieder weekend zou zijn maar dat is zeker niet het geval. En zeker een Parkfeest is een mooi Oosterhouts festijn waar we de komende jaren nog steeds veel plezier aan kunnen en zullen beleven. Laat de klagers dan maar een weekendje weg gaan, zij geen last en wij geen gezeik.
  Waarvan acte.

 • 20 juni 2011 om 18:29
  Permalink

  Beste Oldeneel

  Ik ben het helemaal niet met je eens dat er de sleet in zit, zeker niet (ook) mbt tot de zaterdag, misschien kwam het muzikaal niet uit de verf zoals sommigen zoals jij hoopten, maar er stond de hele avond wel wat. Overigens naar mijn bescheiden mening heeft Kane zichzelf in de vingers gesneden met de decibeleisen want Dinand was nauwelijks tot niet te verstaan en werd compleet overstemd door de band(maar dat kan ook aan mijn gehoorfunctie van een 48-jarige liggen), maar dat terzijde. De parkfeest organisatie zet een fantastich feestje weg. En ik denk ook dat een hoop klagers niet weten dat dankzij het parkfeest een hoop Oosterhouste verenigingen er financieel doorkomen. Als ze dat wel zouden weten, zouden ze wellicht tav dit Oosterhoutse jaarlijkse feestje geen opmerkingen maken. Op persoonlijke titel deze reactie, los van mijn politieke D66 functie.

  Wim van Neutegem

 • 20 juni 2011 om 15:52
  Permalink

  Neem eens de moeite en lees ook het stokje op OB !
  https://www.omroepbrabant.nl/?news/157023602/Kane+speelt+%28veel%29+te+hard+op+Parkfeest.aspx
  De overlast was er enkel bij die arrogante lui van Kane.
  95 Db was de afspraak. Kane eiste 105 Db en er was 110 Db gemeten. Natuurlijk niet door Kane zelf. Die kwam er bij lange na niet aan. Slager, keuren en eigen vlees!!
  Het festival zelf is geslaagd, dus die bekeuring kan er ook wel vanaf. (mocht die er ooit komen)
  Om nu zo hoog van de toren te blazen en over het einde van het parkfeest te reppen is onzin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *