Nieuws: Eneco-tour unieke kans voor Oosterhout

Wielrenners in de startblokken voor de Eneco-tour op Oosterhoutse Markt
Wielrenners in de startblokken voor de Eneco-tour op Oosterhoutse Markt

Vanochtend was een bijzondere dag voor wieler minnend Oosterhout. De start van een etappe van de Eneco-tour vond plaats, midden op onze markt. Vele Oosterhouters namen een kijkje, de horeca-ondernemers hadden een programma in elkaar gezet en wethouder Carla Bode loste het startschot. Oosterhout even als middelpunt van (wieler)wereld dat leek iedereen wel te bevallen.

Ondanks dat de komst van de touretappe door West-Brabant pas laat bekend werd, was er een professioneel draaiboek opgetekend. Stichting PromOosterhout, het clubje Oosterhouters dat vooraan staat als er een feestje is te organiseren, wist samen met de Regio West-Brabant en de organisatie van de Eneco-tour een goed georganiseerde start te verzorgen. De aankomst vond vandaag plaats in Sint Willebrord, de historische wielerhoofdstad, nouja dorp… enfin. Ook daar was werk gemaakt van een VIP faciliteit en een riante rij dranghekken waarachter de massa zich op mocht stellen.

De route in Oosterhout verliep na de start op de Oosterhoutse Markt via het torenplein richting de Oosterhoutse centrum-ring met de klok mee. Op deze manier werd bijna een volledige ronde gereden rond het Oosterhoutse centrum. Net ruim driekwart ronde werd koers gezet naar de Statendamweg om vervolgens via de Bovensteweg richting Made te rijden. De opstelplaats voor de teambussen was gesitueerd op de diverse parkeerplaatsen rond De Bussel. Menig Oosterhouter scoorde in dit mobiele kampement van renners een handtekening van of een foto met zijn idool.

De start van de tour had plaats om 11:50 uur. Voorafgaand werden de renners door een speaker voorgesteld, welke in sommige gevallen net zo bekend was met de renners als het onwetende publiek dat hij voor zich had. “Voor mij staat een rus waarvan ik de naam niet weet” leek het stopwoord van de speaker. Niettemin was het toch even een werelds gebeuren op de normaal zo saaie en lege markt. Toen ook Juan Antonio Flecha erachter was dat hij zich eerst in moest schrijven alvorens aan de koers aan te vangen waren alle paperassen rond en kon Carla Bode dan toch eindelijk het startschot lossen. Weg waren de renners en ondanks een leuk middagprogramma waren ook de meeste belangstellenden weer net zo snel vertrokken als zij gekomen waren.

Juan Antonio Flecha (rechts in beeld) schreef zich op het allerlaatste moment in
Juan Antonio Flecha (rechts in beeld) schreef zich op het allerlaatste moment in

De reacties op en rond de markt waren opvallend positief, vele mensen die met enthousiasme reageerden op het hele gebeuren. Een unieke kans voor Oosterhout, iets dat we niet vaak meemaken. Het kost wat geld, energie en wilskracht om een dergelijke organisatie goed neer te zetten. Complimenten voor de betrokkenen. Gezien het tijdspad en de financiële zorgen was het een geslaagd evenement.

Reageren? Wat vond u van de start van de Eneco-tour en hoe denkt u over dit soort evenementen in het algemeen?

3 gedachten over “Nieuws: Eneco-tour unieke kans voor Oosterhout

 • Pingback: Nieuws: Etappe Eneco Tour start in Oosterhout | OokvanWosterhout.nl

 • 10 augustus 2011 om 13:17
  Permalink

  @ Redactie
  Ik adviseer U om de gehele tekst nog eens door te nemen en te corrigeren waar nodig.
  Het begint al bij; “Vele Oosterhouters namen een kijken”.

  >>Reactie van de redactie: Dank voor de melding, we hebben de genoemde fout aangepast en het stuk nog eens doorgelopen op andere fouten<<

 • 9 augustus 2011 om 19:48
  Permalink

  Dat toeschouwers vertrekken na de start is logisch, het zijn liefhebbers van het wielrennen en zij volgen de koers heel de dag door met als hoogtepunt de finish! Erg slordig was de flyer met de ploegen/namen van renners! Daar staat een grote fout in, de renners van een team niet vermeld, een team dubbel onder een verkeerde ploegnaam. Een check was handig geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *