Opinie: Hallo zomer, dag vrijheid!

Ieder jaar zo ongeveer op hetzelfde moment begint het bij mij weer te kriebelen. Af en toe heb je meer dan genoeg van al die politici die nooit eens logisch na kunnen denken of eerlijk en integer kunnen handelen. Maar na anderhalve maand reces begin ik de politiek toch wel te missen. Hoog tijd dus dat de gemeenteraad terug komt van reces.

Het afgelopen politieke jaar was nou niet echt goed, om maar eens een understatement te gebruiken. Ruziemakende raadsleden, slechte informatievoorziening en veel proefballonnetjes die verrassend serieus genomen werden. Enfin, als u de tijd neemt om de blogs van het afgelopen jaar hieronder te lezen krijgt u een goed beeld.

Daarom is het niet vreemd dat zowel college, als raad en ook wij als Oosterhoutse burgers behoefte hadden aan een reces. De raad had het nodig om even uit te puffen en nieuwe dingen uit te zoeken waarmee ze elkaar persoonlijk kunnen treffen. De burger kan de rust goed gebruiken om van een deel irritatie af te komen die door het college en de raad veroorzaakt worden. En het college? Dat gebruikt het zomerreces om vrolijk in onze vrijheden te treden.

Het begon deze zomer al met het besluit van het college om geen avondwinkel aan het torenplein toe te staan. Nu heeft de gemeente Oosterhout niet te klagen over het aantal supermarkten, maar een avondwinkel hebben we nog niet. Blijkbaar ziet een ondernemer mogelijkheden om een avondwinkel te openen, de ondernemer verwacht daarbij dus voldoende klanten te kunnen trekken. Maar toch heeft ons alwetende college besloten dat u zelf de keuze niet kunt maken of het juist is om ’s avonds nog een laatste boodschap te halen, dus heeft ze besloten geen vergunning te verlenen. Hiermee is de gemeente naar mijn mening een stap te ver gegaan, een supermarkt is geen vreemde onderneming die vreemde of langdurig mensen aantrekt. Mensen gaan er naar toe, halen een boodschap en gaan weer weg. De gemeente wil het Santrijngebied aantrekkelijker maken, onder ander met meer winkels. Dan is dit natuurlijk een vreemd besluit, maar vooral een besluit dat de burger zonder duidelijke reden een keuzemogelijkheid ontneemt.

Maar het meest belachelijke zomervoorstel is het parkeren op eigen terrein in het centrum (door sommigen al POET genoemd). Het college denkt namelijk de bevoegdheid te hebben om te mogen bepalen wat ik met mijn eigen grondgebied doe. Stel, je hebt een huis gekocht in het centrum, met een redelijke tuin en je bedenkt dat het best handig kan zijn om een soort carport te bouwen, kan de auto altijd op eigen terrein als het druk is of als er veel mensen komen (carnaval, etc.). Maar ’s zomers wil je wel in je tuin kunnen zitten en daar van de zon genieten (ooit zal de zon toch echt weer terugkomen). Nu heeft het college in haar oneindige wijsheid besloten dat als je de mogelijkheid je de auto dan ook maar op eigen terrein moet zetten, zelfs in de zomer als je op je eigen terras wil gaan zitten. Fijn. Heel fijn. Kan het college dan ook gelijk even aangeven welke toiletbril ik moet kopen of welke tegels ik in mijn tuin mag leggen?

Al jarenlang is er een discussie gaande over in welke mate de overheid achter de voordeur in mag grijpen bij de bevolking, deze vorm van achter de achterdeur vind ik dus veel te ver gaan. Aangezien ik geld betaald heb voor mijn huis en bijbehorende grond mag ik ook zelf bepalen wat ik er mee doe. En dan heb ik nog niet eens over de verviervoudiging van de prijs voor als je naast parkeren op eigen terrein ook een parkeervergunning wilt. Voor de eerste auto betaal je nu 35 euro en vanaf volgend jaar dus 130 euro.

Natuurlijk is er een beperkte parkeercapaciteit in het centrum, en natuurlijk brengt een bezoekende automobilist meer op dan als iemand met een vergunning op de parkeerplek staat. En daar zijn we natuurlijk bij de kern, de gemeente heeft geld nodig, dus gaan ze de bewoners maar uitmelken, om dan maar te beginnen met de autobezitter. Met deze maatregel wordt de parkeerproblematiek namelijk niet opgelost, om die op te lossen moet de gemeente snel parkeergelegenheid realiseren bij het Santrijngebied. Is er gelijk aanloop voor een avondwinkel….

Wat mij nog het meeste stoort is dat het college dit in de zomer doet. Raadsleden zijn weg of hebben zich even losgetrokken uit de zware materie, ideaal om vreemde besluiten er doorheen te jagen. Bang voor politiek tegengas? Bang dat duidelijk wordt dat de VVD ondanks alle beloften de lasten voor de burger toch verhoogd? Want ik vraag me toch af of de VVD met het POET-plan in zou hebben gestemd als het in de raad gekomen was.

 

Nog een paar weken en dan is het reces voorbij. Ik ben toch wel benieuwd of een raadslid een interpellatie gaat voeren over het POET-plan. En hoe lang gaat de coalitie het volhouden in komend politiek jaar? Zeker de PvdA lijkt al afscheid te hebben genomen van de coalitie, en ook Gemeentebelangen twijfelt over voortzetting. Zeker met een begroting in aantocht waarin nog meer bezuinigd moet worden. Kortom, ik kan niet wachten tot het zomerreces er op zit.

Een gedachte over “Opinie: Hallo zomer, dag vrijheid!

  • 12 augustus 2011 om 14:28
    Permalink

    Van mij mag dat reces nog wel even duren. Ik bedoel maar, ben je als Oosterhout beter af mét of zónder bestuur?
    Het enige wat er deze week mis kon gaan was het startschot dat Carla Bode bij de Enecotour moest lossen.
    Ik vind het wel prima zo, zo zonder geblunder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *