Opinie: Bezint eer gij een bureau bouwt

Het politiebureau, de zwarte tweeling op de hoek van de Europalaan en de Holtroplaan, was weer in het nieuws. Want, zo schreef BN/De Stem, het is nog niet duidelijk of het politiebureau blijft. Daardoor zie ik parallellen met de hele discussie rond het blijven van het Amphia Ziekenhuis. Weliswaar zijn zij zo slim geweest om geen hele nieuwbouw op te tuigen, maar tegelijkertijd werd een jaar geleden in deze zelfde periode aangegeven dat de politie echt wel in Oosterhout zou blijven.

En op zich liegt de politie dan ook niet. De twee torens, gebouwd in 2007 en 2009, blijven ook eigendom van de politie. De woordvoerder geeft zelfs aan dat er politie in gehuisvest blijft. Wel zouden dit, anders dan de huidige voorziening, vooral medewerkers met een kantoorfunctie zijn. De baliefunctie zal dan mogelijk gaan verdwijnen, en voor onze aangifte kunnen we dan naar een andere plaats.

Men is uiterst voorzichtig in het noemen van plaatsen, maar de wildste geruchten gaan rond. Dongen, Breda of Tilburg. Feitelijk maakt het ook niets uit. Het gevolg op Oosterhoutse schaal is dat we een basisvoorziening verliezen. Dat de gemeenteraad slechts beperkt een bijdrage kan leveren over het wel of niet blijven van de politie neem ik voor lief. Dat een zelfde gemeenteraad besloot mee te werken aan de nieuwbouw van de politie in Oosterhout kan ik nog steeds niet begrijpen.

De politie hanteert ook een lange termijn visie. Het lijkt mij zeer onrealistisch dat zij deze twee torens hadden gebouwd als ze wisten dat er binnen een paar jaar zoveel verschuivingen zouden plaatsvinden. Juist een overheid als de politie moet goed afwegen of het nog zin heeft om kostbare nieuwe kantoren te bouwen. Gezien de tijdelijkheid van de situatie hadden ze beter een bestaand kantoor omgebouwd, daar zijn er ook genoeg van in Oosterhout. Dat deze kantoren op een zieltogende kantorenlocatie met de naam €uroparc zijn gebouwd, maakt ze niet couranter. Gevolg is dat de politie op een gegeven moment haar kantoren afstoot, en er is weer gebouwd voor de leegstand.

Eeuwig zonde voor iedereen dus! De Oosterhouter wordt niet beter van het lagere serviceniveau, want er verdwijnt weer een basisvoorziening. De politie heeft twee panden die ze nog wel kunnen inzetten, maar waarschijnlijk op langere termijn weer af gaan stoten. De gemeente tenslotte, die zit straks met twee monofunctionele kantoortorens die geen basisvoorziening meer huisvesten en ook niet populair zijn op de vastgoedmarkt. Er zijn alleen maar verliezers in deze situatie, en dat had allemaal voorkomen kunnen worden door vooraf na te denken.

3 gedachten over “Opinie: Bezint eer gij een bureau bouwt

 • Pingback: Opinie: Oosterhout zal slim moeten voorsorteren op schaalgrootte-discussie (1) | OokvanWosterhout.nl

 • 25 december 2012 om 11:24
  Permalink

  Ik vrees dat we straks in Oosterhout- Familiestad, de stad met dorps karakter, nog minder basisvoorzieningen overhouden dan een gehucht met een gemiddeld inwoner aantal van ca. 300 inwoners. Uiteindelijk zal Oosterhout het gaan afleggen tegen de verdere afbraak van allerlei voorzieningen. Tenzij…. tenzij de lokale bestuurders eindelijk visie gaan ontwikkelen om Oosterhout te bewaren als volwaardig ‘Storp’ met daarbij behorende voorzieningen

 • 24 december 2012 om 22:09
  Permalink

  Tsja, hier kan ik alleen maar stil en verdrietig van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *