Opinie: Cijfers inzetbaarheid politie Oosterhout slechter dan gemiddeld

 

 

 

 

 

 

RTL Nieuws kwam vandaag met een in mijn ogen schokkend bericht over de inzetbaarheid van agenten. Dat maakte mij nieuwsgierig naar de cijfers over Oosterhout. Die blijken als volgt:

Agenten in dit korps besteden hun tijd als volgt (tussen haakjes het landelijk gemiddelde)

Noodhulp:12%(14%)
Opsporing:23%(25%)
Handhaving:27%(25%)
Opleiding:16%(17%)
Ziek:13%(11%)
Vakantie/vrij:9%(9%)

Hoe vallen de cijfers uit?

Laten we als eerste stellen dat het landelijke cijfer van ziekte met 11% al bijzonder hoog is. ‘Onze’ score van 13% is nog 2% hoger dan dat gemiddelde en is in mijn ogen alarmerend te noemen. Verder valt op dat zowel noodhulp en opsporing beneden gemiddeld scoren met 2% verschil ten opzichte van de landelijke cijfers, die op zichzelf ook al aan de lage kant zijn zoals RTL in mijn ogen terecht stelt. Opleidingen vragen 16% van de tijd van agenten, wat 1% lager is dan gemiddeld. Voor handhaving is 2% meer tijd beschikbaar dan landelijk gemiddeld, maar dit is tevens het enige punt waar de afwijking van het gemiddelde als positief gezien zou kunnen worden.

Wat betekenen deze cijfers?

Dat is een goede vraag, in het item op TV kon de politie (landelijk) niet anders dan een verklaring uitbrengen dat er geen sluitende verklaring is te geven voor het hoge ziekteverzuim. Mogelijk komt dat doordat er niet voldoende tijd is voor opsporing (van het probleem), maar dat is dan weer mijn invulling.

In die lijn doordenkend kan dat hoge ziekteverzuim duiden op een hoge werkdruk of andere organisatorische moeilijkheden. Mijn gedachten schieten hierin direct door naar de kwestie die BN De Stem geregeld aan de kaak heeft gesteld over het uit de hand gelopen ingrijpen van de politie in de Klappeijstraat, het niet openbaar maken van de videobeelden en het wegwuiven van de kritiek en klachten naar aanleiding van het optreden. Het zou één en ander in perspectief plaatsen… Ik heb er namelijk geen lekker gevoel bij.

Over de beperkte tijd voor opsporing maak ik mij zorgen. Met name omdat enkele wijken met naar het schijnt stijgende percentages van woninginbraken te maken hebben gehad.

Het positieve aan deze cijfers vind ik echter dat één ding wel goed gaat. Dat is handhaving. Daarvoor is meer dan gemiddeld tijd beschikbaar. Hetgeen betekent dat meer dan elders criminaliteit wordt voorkomen en op die manier ook een lager percentage aan de repressieve kant ingezet hoeft te worden. Hopelijk is die conclusie juist en zit mijn gevoel ernaast.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

3 gedachten over “Opinie: Cijfers inzetbaarheid politie Oosterhout slechter dan gemiddeld

 • Pingback: Satire: Wethouder Jan Peters vermist | OokvanWosterhout.nl

 • 11 februari 2013 om 20:30
  Permalink

  Tja joh de wet geldt voor iedereen en als er staat 50 kilometer dan bedoelen ze geen 55/60. Dus als je harder rijdt dan normaal dan weet je dat je fout bent en moet betalen. Het is algemeen bekend dat niemand hard rijdt, fout parkeerd enz. als ze zien dat er gecontroleerd wordt. Zou dit wel het geval zijn dan hoeven ze niet stiekem een bon te schrijven. Zie het zonnig. je hebt meer overtredingen begaan als waar ze je op betrapt hebben. dus die ene bekeuring tegenover 10 overtreding ben je nog goed af. en vraag je zelf af zou jij dat baantje willen hebben, Ik niet

 • 17 december 2012 om 20:38
  Permalink

  Met handhaving bedoelen ze daar waarschijnlijk mee, stiekem vanachter een boom snelheid meten en heeellll veeellllll bonnetjes uitschrijven, oftewel snel veel en gemakkelijk geld verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *