Opinie: Oh Oh Outflow

logo

De Outflow draaide alleen goed als er feestjes waren, en dan was het maar de vraag of er cultuur gesnoven werd. Zomaar wat zinnen uit de bespreking van het dossier Outflow. In een uiterst warrige en venijnige discussie vielen niet alleen bovenstaande quotes, maar viel ook op dat op het vlak van Outflow alles mis is gegaan wat mis kon gaan. Daar heeft de Gemeente Oosterhout zeker schuld aan.

Zeven jaar geleden is Outflow in de markt gezet als het antwoord op de vraag dat Oosterhout meer voor ‘jongeren’ moest doen. Ik hanteer die haakjes niet voor niets. Net zozeer als dat volwassen mensen in graag in hun eigen kringen verkeren, doen jongeren dat nog veel liever, ze ontlenen er hun identiteit aan. Dat verschillende raadsleden de stenen die wij Outflow noemen één op één koppelen aan het uitvoeren van jeugdbeleid is daarom niet eens zo vreemd. Outflow was onderdeel van het project  Jong, een project dat inmiddels ook op de eeuwige jachtvelden ligt.

Dus de jongeren lieten zich niet zo makkelijk in een hok (Outflow dus) stoppen. Daarop besloot de gemeente om goedbezochte maar dure feesten te organiseren. Outflow kreeg daarmee een vliegende start, terwijl de feesten in 2009 wegens gebrek aan culturele diepgang en geld de nek om werden gedraaid. De feesten waren overigens soms controversieel en haalden de media. Dat jongeren daarvoor kwamen bleek nadat de culturele activiteiten in Outflow niet tot nauwelijks bezocht werden.

Dat kunnen we allemaal niet in de stage- cq. Jaarverslagen terugvinden. De status van die dingen is puur onderwijskundig en zijn door docenten van de opleidingen getoetst op leermethoden. Voor inhoudelijke beoordeling van Outflow zelf zijn ze niet gebruikt, want de stages van de ‘directeuren’ staan natuurlijk altijd te positief beschreven. Niemand levert graag een slechte prestatie aldus Carla Bode. Waar dan wel goed is verantwoord hoe Outflow zijn geld heeft opgemaakt en hoe het bestuur is beoordeeld, daar komen we niet achter. Formeel viel de ‘directie’ van Outflow onder De Bussel, dus ook daar heeft men zitten slapen.

Nu ruimt de raad puin en bestaat het risico dat het duurverbouwde pand op slot gaat. Dat zet een streep door de herhuisvesting van de ORTS en de huidige huisvesting van ROZO en de harmonie. Als het pand dan leeg is, komen er wellicht nog meer lijken uit de kast. Dat in alle jaren Outflow nauwelijks een dossier voor verantwoording is opgebouwd, is de ‘directeuren’ niet echt aan te rekenen. Voor hen is het vaak de eerste werkervaring met een dergelijke organisatie. Het ontbrak bij Outflow aan een goede structuur om het vak te leren, waardoor het beleid is gaan zwalken.

Oosterhout dacht spekkoper te zijn met één huisvesting, goedkope stagiaires als directie en beperkte ondersteuning vanuit De Bussel. Vooral Carla Bode likt haar wonden en liet duidelijk blijken dat ze zelf ook niet in control was op dit dossier. Opvallend was de stilte uit de hoek van de coalitiepartners, die niets van enige kritiek lieten blijken. De deur gaat straks waarschijnlijk op slot, en het is maar afwachten wat ervoor in de plaats komt. Mijn tip: de wijken in, daar zijn waar de jongeren zijn. Je bereikt er zo veel meer en het kost niet eens hypotheek. Want of Carla Bode de motie van wantrouwen nu overleeft of niet, het is wederom een deuk in het vertrouwen van oppositie en burger naar de coalitie toe.

Een gedachte over “Opinie: Oh Oh Outflow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *