Opinie: It’s the economy, stupid

GR14 - klein

Eergisteren was het collega Ralph die stelde dat er in de lokale politiek nog veel moet gebeuren. Naar mijn idee kán er vooral nog veel gebeuren, maar hebben we als Oosterhouters niets te klagen met de huidige coalitie. De politieke onrust die op dit moment leeft wordt vooral gevoed door een dramatisch kabinet, met marionetten als Zijlstra en Samsom als ondersteuning. Lokaal is de afgelopen jaren voorbereidend werk gedaan. De laatste loodjes zouden de praktijk van deze ingrepen moeten laten zien.

Uitgebalanceerde coalitie

Oosterhout is gezegend met een uitgebalanceerde ‘middencoalitie’. Een snufje links (PvdA) en rechts (VVD) worden keurig in balans gehouden door Gemeente Belangen en het CDA. En dat laatste is precies wat er landelijk mist. In plaats van een hopeloos uitruilakkoord is er in Oosterhout een gedegen coalitieakkoord geschreven waarbij zelfbewust is gekeken waar nog lucht in het systeem zat. Want het is van meet af aan duidelijk geweest dat bezuinigen eigenlijk de meest belangrijke taak was van dit college en deze coalitie. Tot op heden is, voor zover ik weet, dat proces per saldo redelijk pijnloos verlopen.

Aanvullende bezuinigingen

Het enige wat voor deze coalitie nog roet in het eten kan gooien zijn de aanvullende bezuinigingen die eraan zitten te komen. Blijft er consensus over het beleid of gaat de knuppel in het hoenderhok als de haantjes zich willen profileren in het verkiezingsjaar. Diftar zou daarin weleens een struikelblok kunnen blijken voor een coalitie waarin één individuele stem al het verschil kan maken. Laten we, voor Oosterhout, hopen dat ook na het reces iedereen zijn verantwoordelijkheid blijft nemen.

Waar het beter kán

De Oosterhoutse politiek doet niets spectaculairs, het gaat vooral om behouden en niet te veel wegbezuinigen. Wat ik mis is een beetje lef, een raadslid of wethouder die de grens opzoekt. Een ondernemer, iemand die geld wil verdienen in plaats van kijkt waar nog wat geld af kan. Marcel Willemsen werd vergruist door vriend en vijand om Oranjewoud. De verdubbeling van de bromtol zou nog weleens onderdeel van partijpolitieke spelletjes kunnen worden. Toch ben ik blij met iemand die voor Oosterhout geld verdiend. Dacht de hele politiek maar op deze manier vooruit: Forward

Financiën en banen

Met de economische crisis die aanhoudt zijn dit de twee thema’s die veruit het belangrijkste zouden moeten zijn. En in gemeenteland grijpen ze in elkaar. Als het aantal banen in Oosterhout overeind blijft scheelt dat uiteindelijk aanzienlijk op de post uitkeringen. En daar valt of staat het succes van de gemeente Oosterhout mee. ‘It’s the economy, stupid’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *