Opinie: De politiek moet nog flink aan de slag

GR14 - klein

Na het zomerreces begint de Oosterhoutse politiek aan de laatste etappe van deze raadsperiode, de race naar de verkiezingen. Alle partijen hopen uiteraard een goed resultaat te behalen in maart volgend jaar, maar bijna alle partijen moeten toch echt nog aan de slag. Want echt bijzonder is het tot nu toe niet. We lopen de partijen maar eens langs, vandaag de coalitiepartijen, morgen de oppositie. 

De VVD is op dit moment de grootste partij, en heeft de zaken inhoudelijk aardig voor elkaar. In het gemeentelijk beleid is te merken dat de VVD invloed heeft. Op persoonlijk vlak ligt het wat lastiger. Met Dees Melsen is de VVD al toe aan de derde fractievoorzitter (na Alexander Wijers en Jasper Ketting Olivier) en Jan Peters is als wethouder vrij onzichtbaar. Peters krijgt het ook nog lastig met de gevolgen van Diftar en ook de sociale werkvoorziening WAVA/GO! blijft een lastig punt. Wat de VVD ook niet helpt zijn de acties van de landelijke partij, lastenverzwaringen worden onder het mom van bezuinigingen doorgevoerd, maar daar prikt de gemiddelde Nederlander zo doorheen.

Dan Gemeentebelangen. Voor Arnoud Kastelijns bleken de verschillende nevenfuncties teveel beslag te leggen op zijn tijd, daarom is hij laatst teruggetreden als fractievoorzitter. Of het gevoel dat eigen belangen en gemeente belangen elkaar soms kruisten ook meegewogen heeft weten we niet, maar Gemeentebelangen moet wel op zoek naar een nieuw bekend gezicht. Marian Janse doet het aardig als wethouder, en is zeker de sterkste vrouwelijke wethouder in dit college. De vraag is of Gemeentebelangen de gestage terugval in 2014 kan stoppen. Daarvoor zullen ze wel effectiever moeten worden op de grotere dossiers. De ervaren rot Kastelijns wordt toch steeds weer afgetroeft door de jonkies van bijvoorbeeld de VVD.

Het CDA zal willen profiteren van de weerstand tegen het landelijke VVD-beleid. In een linkse reflex schieten zal het CDA in ieder geval niet helpen, in die hoek is het al veel te druk en die rol past het CDA ook niet van nature. Zonder Piet de Jong, die wegens ziekte afwezig is, lijkt de CDA-fractie aardig stuurloos. Geen duidelijke koers of herkenbare CDA-onderwerpen. Als ze die koers wel vinden en een duidelijk verhaal ontwikkelen kan het CDA weleens de winnaar worden van de komende verkiezingen. Wethouder Willemsen weet in ieder geval wel waar hij heen wil met de gemeente. Alhoewel niet altijd even handig (aanbesteding zwembad en het nieuwe pand van Oranjewoud bijvoorbeeld) is het wel de wethouder met de meest aansprekende portefeuille. Aandacht voor het buitengebied moet Willemsen alleen wel nog krijgen, want uit een economische motor bleken de ondernemers in het stedelijke gebied tevreden, agrariërs echter totaal niet. Voor iemand met een vastgoedachtergrond als Willemsen is dat niet vreemd, maar voor het CDA gaat het wel om een groot deel van de natuurlijke achterban.

Ik behandel de partijen op grootte van de fractie. Aan het begin van de raadsperiode had de PvdA een stuk hoger in dit artikel gestaan. Maar intern gedoe heeft voor veel schade bij de partij gezorgt. Twee raadsleden vertrokken en een aantal maanden later moest ook de fractievoorzitter het veld ruimen. Het zelf aangekondigde aftreden van Bisschop was een kunstmatige om te voorkomen dat een ledenvergadering die avond zijn aftreden zou eisen. Wat de aangeslagen PvdA-fractie nog kan en wil deze periode is niet duidelijk. Ook de PvdA krijgt te maken met de reacties op het landelijke PvdA-beleid. Gerommel in de afdeling helpt dan al helemaal niet en geeft andere partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum kansen om zetels af te snoepen. Wethouder Carla Bode heeft al aangegeven niet terug te komen als wethouder. Dat lijkt me goed nieuws voor Oosterhout. Want Bode is goed in het kletsen met mensen onder het genot van een glaasje rosé, het opstellen en uitvoeren van stevig beleid met een visie lukt haar absoluut niet. Met een aantal mooie PvdA-onderwerpen in de portefeuille zo weinig presteren is haast knap te noemen.

Tot slot

Oosterhout is een gemeente van ruim 50.000 inwoners. Dan mag er ook iets verwacht worden van de lokale politiek. Politicus zijn in deze tijd is niet altijd eenvoudig. Mensen nemen steeds minder de tijd om zich ergens in te verdiepen, maar staan wel snel klaar om hun mening te geven. Als politicus moet je daar op inspelen en zorgen voor een juiste manier van communiceren. Communiceren gaat over het algemeen makkelijker als je ook inhoud hebt, en die inhoud onderbouwt hebt met goede argumenten en kennis van zaken. Van raadsleden mag dus iets verwacht worden en het is aan de raadsleden om het komende jaar te laten zien dat zij ons vertrouwen waard zijn. Juist nu in een tijd waarin er echte keuzes gemaakt moeten worden is er de kans voor de politiek om te laten zien dat zij afgewogen keuzes kunnen maken op basis van argumenten.

Dit is het eerste deel van het artikel. Morgen is de oppositie aan de beurt, want die vergeten we echt niet. 

3 gedachten over “Opinie: De politiek moet nog flink aan de slag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *