Opinie: De politiek moet nog flink aan de slag (2)

GR14 - klein

Gisteren zijn de coalitiepartijen al gewogen en blijkt dat er nog veel moet gebeuren om het vertrouwen in de lokale politiek te herstellen. Als coalitiepartij wordt je ook afgerekent op de gemaakte compromissen in de coalitie. De oppositie heeft hier geen last van, doen zij het dan ook beter? Helaas niet. 

Gezond Burger Verstand (GBV) is de grootste oppositiepartij, maar doet daar totaal niets mee. In campagnetijd vrijelijk roepen en kritiek uiten, maar vervolgens in de gemeenteraad helemaal niets realiseren en ook geen leidende rol innemen. De bijdragen van GBV zijn totaal niet relevant, want er gebeurt helemaal niets. Geen creatieve plannen, geen logische verbeteringen op het beleid en geen scherpe controleur van het college. Zou Van Ginneken bang zijn dat zijn bedrijft niet meer voor de gemeente zout mag strooien in de winter? Het verlies aan vertrouwen in de landelijke politiek kan voor veel mensen aanleiding zijn om op een lokale partij te stemmen. Maar een lokale partij die niets zegt en doet is nog veel erger dan een landelijke partij die iets zegt dat niet helemaal bij je past.

GroenLinks zit deze periode voor het eerst met twee personen in de raad. Blijkbaar geeft dit fractievoorzitter Van der Zanden de tijd om zich ook bezig te houden met het publiek. Zeker als er een aantal eigen leden aanwezig zijn wil Van der Zanden deze periode nog wel eens de populistische kaart spelen. Is dat erg? Niet altijd, maar als het te opzichtig en te vaak gebeurt wel. En daarnaast heeft GroenLinks de potentie om ook zonder populisme een herkenbare en aansprekende politiek te voeren. De landelijke peilingen helpen GroenLinks natuurlijk niet echt, en dat maakt de uitdaging alleen maar groter om zonder al te populistisch te worden toch minstens hetzelfde aantal zetels te behouden.

In de vorige periode vormden D66 en GroenLinks nog één fractie, en ook nu zou dat geen verkeerd idee zijn. D66 is vrij kleurloos, eigenlijk net als de landelijke fractie. D66 heeft met het vertrek van Wim van Neutegem echt een verlies geleden. Van Neutegem blijkt nu bij de Onafhankelijke Fractie zijn politieke betrokkenheid te tonen, en daar gaat die partij zeker iets aan hebben. De uitslag van D66 in Oosterhout zal volgens mij vooral bepaald worden door de landelijke fractie, want lokaal vallen ze totaal niet op. Wellicht dat ze samen met GroenLinks wel een sterk machtsblok kunnen vormen.

Dan is het de beurt aan Groen Brabant. Tja, wat valt daar over te zeggen. De betrokkenheid van Noltee bij het wel en wee in de gemeente is lovenswaardig, maar wat voegt de partij nog toe? De standpunten zijn niet erg afwijkend van andere partijen en Noltee zelf heeft aardig wat krediet in de raad verloren en is daardoor niet erg effectief. Mocht er de komende maanden nog iets bijzonders gebeuren op het gebied van milieu of een ongeluk rond een van de risicobedrijven (zoals bijvoorbeeld ELD), dan kan Groen Brabant daar nog wel eens van profiteren, maar anders zie ik ze zeker een zetel verliezen.

Oosterhout Anders bestaat uit twee voormalige PvdA-raadsleden. Op de gemeentelijke website staat een foto bij de partij met de beide raadsleden. Volgens mij is dat het ook het enige moment geweest dat deze twee raadsleden zich in het gemeentehuis hebben vertoont. Dit is niet alleen een schoffering van de kiezer, maar ook onrespectvol naar de collega’s in de raad. Raadsleden die zich volledig inzetten voor het raadswerk ontvangen evenveel vergoeding als deze twee, maar doen er dus wel veel voor. Hajjami vertrok bij de PvdA omdat hij het sociale geluid meer naar voren wilde laten komen, blijkbaar is geld vangen van de overheid zonder dat je daar iets voor doet dus toch echt het ware sociale geluid.

De SP is ondertussen al toe aan het derde raadslid in deze periode. Als eenmansfractie wordt er wel consequente SP-koers gevaren (tegen zijn dus). Met de problemen bij de PvdA lonkt er een tweede zetel voor de SP. Eentje die terecht is gezien het werk dat verzet wordt. Met meer zetels kan de SP dan in de toekomst ook aantonen of zij ook echt iets kunnen bereiken voor Oosterhout, of dat het alleen maar simpel “tegen” roepen is.

De olijke Gerard Oomen van de Onafhankelijke Fractie (OF) sluit het lijstje af. Eerder heeft u op deze website al kunnen merken dat Oomen het erg gezellig gehad heeft op het Pruvement. Zijn zichtbaarheid en herkenbaarheid in Oosterhout is ook de kracht van de OF. Met één zetel is de partij te klein om echt effectief te zijn en erg onderscheidend is de partij ook niet in haar standpunten. Wellicht dat er van de landelijke partijen als VVD of D66 nog een zetel naar de OF kan, maar dan zullen ze inhoudelijk nog echt stappen moeten zetten.

Een gedachte over “Opinie: De politiek moet nog flink aan de slag (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *