Opinie: Situatie HealthCity zet fitnessmarkt Oosterhout op scherp

Logo HealthCity

In 2010 was er als eens sprake van en nu is het een feit. HealthCity zal binnen afzienbare termijn de deuren moeten sluiten. Een sneu verhaal in het geheel, niet in de eerste plaats omdat de sportschool zelf liever ook niet op het industrieterrein blijft zitten. Het is onder ondernemers al langer gemeengoed om nieuwe en bestaande spelers op de markt via procedures uit te schakelen. Dat bedrijven daardoor niet positief overkomen hoef ik hopelijk niet uit te leggen. Er gaat wel een hoop gebeuren.

In een notendop is HealthCity op een industrieterrein terecht gekomen omdat ze in afwachting waren van de bioscoop aan de Statendamweg. De sportschool zou daar ook een plekje krijgen. Hoe het met dat complex gaat is bekend, en daarmee komt de sportschool ook in een vervelende situatie. Omdat de gemeente dient te handhaven is niet te vermijden dat de deur op het industrieterrein op slot gaat. Een tijdelijke verhuizing is dus het minimale wat de club kan verwachten. In mijn ogen is dat voor een deel ondernemersrisico, dat hoort erbij.

Op internet zongen vervolgens de verhalen rond dat Willemsen Sport er iets mee te maken zou hebben. Voor wie stukken leest, het is juist Arendse die bezwaar gemaakt heeft en de gemeente Oosterhout maant tot handhaving. Er is eigenlijk maar één woord voor deze actie, en dat is het woord ‘sneu’. Ik heb twee redenen om dit sneu te noemen.

Als eerste reden wil ik opvoeren dat HealthCity en Arendse in een ander marktsegment zitten. Het zijn beide sportscholen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Waar Arendse zo full-service als mogelijk is, bestaat HealthCity uit een loods met fitnessapparaten en twee groepszalen. Het is aannemelijk dat mensen bij de laatstgenoemde sportschool sporten om de prijs of omdat zij maar beperkte voorzieningen nodig hebben. Arendse kan dus alleen maar bot vangen, deze mensen gaan naar K-Fitness toe.

Tweede reden is de geografische spreiding van sportscholen. De locatie van Arendse is zo dat deze club kan profiteren van een groot klantengebied uit Made, Den Hout en Oosterhout. Ze kunnen dus een gezonde boterham verdienen. Deze vlieger gaat waarschijnlijk ook voor andere clubs op aangezien Heijl, Willemsen Sport en K-Fitness geen bezwaar hebben gemaakt. De koek is voor sporters en sportscholen dus prima verdeeld.

Voor een club die al in een nadelige situatie zit is een bezwaar als dat van Arendse een extra klap in het gezicht welke feitelijk niet logisch is. Eventuele sluiting zal leiden tot overvolle clubs van bovengenoemde partijen, waardoor het weer aanschuiven wordt bij een apparaat. Een groot aantal sporters hangt de handdoek waarschijnlijk ook aan de wilgen omdat fitness voor hen onbetaalbaar is geworden. Niemand wint hier, behalve Arendse, maar dat blijft ook beperkt tot hun eigen gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *