Opinie: De subsidiemolen draait

Binnen een week twee mededelingen over subsidies, bij de een verdwijnt die (Sportgala) en de ander krijgt juist geld (Mienushal). Een keuze die goed uit te leggen is, zeker gezien het verschil in status van de subsidie. Bij de een is het een sluitstuk van de begroting, en bij de ander het begin van de begroting.

Sportgala

Afgelopen week werd bekend dat het doel valt voor de Stichting Sportgala Oosterhout. De gemeente heeft namelijk besloten om de jaarlijkse subsidie van 5.000 euro niet meer toe te kennen. De voorzitter van de Stichting geeft vervolgens aan dat het ophalen van dit bedrag bij sponsoren niet iets is wat hij van zijn vrijwilligers mag vragen.

En daar wringt voor mij de schoen. Dat een evenement soms subsidie nodig heeft om kan ik best begrijpen, maar om bij het wegvallen van deze steun direct de stekker uit het evenement te trekken gaat mij te ver. Wat mij betreft is er altijd een duidelijke volgorde bij het verzamelen van geld voor een evenement: eerst sponsoren zoeken, eventueel entree vragen en als je de begroting echt niet rond krijgt, dan pas klop je bij de gemeente aan. De Stichting Sportgala draait de volgorde om en begint gelijk met de subsidie van de gemeente.

Hoe krijg je het verkocht aan de gemeenschap dat je van de vrijwilligers niet de inspanning wilt vragen die andere evenementen wel vragen van hun vrijwilligers? Namelijk op zoek gaan naar sponsoren. Een sportgala moet interessant zijn voor bepaalde sponsoren, zeker als zij iets met sporten of clubsponsoring te maken hebben. Een bijdrage vragen aan de sportclubs lijkt me een lastige, want voor je het weet stellen ze dat ze als tegenprestatie toch echt een prijs willen en dan vervalt de objectiviteit van de verkiezing.

En als nu blijkt dat er onvoldoende sponsoren te vinden zijn? En kan ook aan de entreekant niets verdiend worden? Dan moet de organisatie zich afvragen of het Sportgala nog wel toegevoegde waarde heeft. Want wie weet nog wie er afgelopen jaar prijzen hebben gewonnen bij het Sportgala?

Begrijp me niet verkeerd, als er voldoende sponsoren te vinden zijn is het Sportgala een leuk evenement, maar Oosterhout kan ook best zonder wat mij betreft. En helemaal als je jezelf afhankelijk maakt van gemeentelijke subsidie.

 

Mienushal

Ook werd afgelopen week bekend dat de Mienushal een eenmalige subsidie van 7.500 euro krijgt. Op het eerste gezicht lijkt het raar, bij de ene organisatie korten en de ander juist geld geven. Maar de Mienushal verdient het naar mijn mening om twee redenen meer dan het Sportgala Oosterhout.

Allereerst hoort carnaval echt bij de basiscultuur van Oosterhout. Een van de weinige echte culturele tradities die voor iedereen toegankelijk zijn. Heel de bevolking komt hier samen en verschillen in status of inkomen zijn niet meer belangrijk. Dit bindt de samenleving en verdient in moeilijke tijden een steuntje in de rug.

Ten tweede heeft de Mienushal altijd de eigen broek opgehouden. Het Parkfeest is ooit gestart om geld in te zamelen voor de Mienushal, zodat de gemeente financieel niet bij hoefde te springen. Dat is het ondernemerschap dat toe te juichen is. Vervolgens is het mooi meegenomen dat het Parkfeest zelf ook uitgegroeid is tot een populair (ja, nog steeds) festival.

Hoe anders zouden carnaval en Oosterhout zijn als Stichting de Mienushal dezelfde instelling zou hebben gehad als Stichting Sportgala? Dan zou er geen Mienushal geweest zijn. Maar de Stichting Mienushal heeft wel gebruik gemaakt van creativiteit en ondernemerschap en daarom kent Oosterhout nu twee leuke festiviteiten (de carnavalsoptocht en het Parkfeest). Dat het Parkfeest een zware tijd kent weten we, en daarom is een steuntje in de rug van de gemeente goed uit te leggen.

Dankzij het verschil in ondernemerschap, creativiteit en de wens om niet afhankelijk te willen zijn van de gemeente.

Een gedachte over “Opinie: De subsidiemolen draait

  • 30 september 2013 om 17:33
    Permalink

    Het Sportgala krijgt van de gemeente geen subsidie maar een bijdrage in de kosten voor het organiseren van de avond waarop de sportprijzen worden uitgereikt. Hierover is in 2006 een overeenkomst gesloten tussen de gemeente Oosterhout en de Stichting Sportgala Oosterhout met verplichtingen naar beide kanten. De Stichting voert dus een taak uit in opdracht van de gemeente. Een deel van de €5.000 wordt bijvoorbeeld gebruikt om de onderscheidingen te maken die de sporters krijgen. De Stichting heeft van de gemeente de uitdrukkelijke opdracht gekregen om een feestelijke avond te organiseren waar de sporters gehuldigd worden. Dit is dan ook de reden dat de Stichting nu heeft besloten om haar taak terug te geven aan de gemeente omdat de gemeente feitelijk de verplichtingen uit het convenant niet meer nakomt.

    Daarnaast heeft de Stichting elk jaar voor sponsoren gezorgd. Het afgelopen jaar voor een bedrag van rond de €11.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *