Opinie: H19 vs. de concurrentie
In Oosterhout is een nieuwe muziekschool van start gegaan. Nota bene in het veelbesproken Outflow huurt deze partij twee kantoren en twee oefenruimtes. H19 reageert, zoals verwacht, als een stuk aangeschoten wild richting de regionale krant. De bottom line: ze hadden zelf plannen in Outflow en deze zijn nu doorkruist. Een traditionele muziekschool versus de nieuwkomer, hoe liggen de kaarten?
Veel oosterhouters hebben een mening over H19 en dat is niet opmerkelijk, aangezien er jaarlijks 800.000 euro van de oosterhoutse burgers naar deze instelling gaat. Voor een instelling waar een zeer beperkt aantal oosterhouters komt is een bijdrage van acht ton omvangrijk. Ik begrijp goed dat cultuureducatie een bijzonder prijzige hobby is. Naast de vele lessen staat ook de aanschaf van een instrument op het lijstje van veel ouders met muzikaal kroost. Een instrument leren bespelen is dus voor weinig mensen weggelegd.
Misschien dat het daarom juist zo logisch is dat mensen die dat willen zelf de volledige kosten van de opleiding dragen. De nieuwe concurrent ontvangt geen subsidie, en toch is er markt om cursussen aan te bieden. Daardoor zou ik H19 kunnen framen als een subsidieslurper, maar dat gaat mij te ver. Nut en noodzaak van H19 zijn wat mij betreft duidelijk, daar moet niet aan getornd worden.
H19 kan wel leren van deze nieuwkomer. Cursussen aanbieden waar behoefte naar is, op locaties waar mensen vaak komen. Dat mensen die muziek willen leren maken weinig moeite hebben met ervoor betalen is ook gebleken, anders kan een particulier alternatief niet overleven. Dat dan niet alles in Oosterhout geleerd kan worden, is een feit dat we moeten accepteren, er zijn gelukkig genoeg muziekdocenten die aan huis lesgeven.
H19 is op dit moment te laat, maar kan door uit de eigen schulp te kruipen beter worden dan welk particulier initiatief dan ook. Daar zal dan wel genoeg energie in gestopt moeten worden. Vooralsnog lijkt H19 incrowd en dat is wel het slechtste uitgangspunt dat je kan hebben.