Analyse verkiezingsprogramma’s: Drugs en Coffeeshop

GR14 - klein

We zitten vlak voor de verkiezingen en dus zult u op korte termijn moeten bepalen wie uw stem krijgt. Om u te helpen bij het maken van een keuze, zonder ellenlange verkiezingsprogramma’s door te bladeren, geeft OokvanWosterhout een analyse van de verkiezingsprogramma’s op thema’s die voor jonge Oosterhouters van belang zijn.

Wel of geen coffeeshop, die vraag komt bij iedere verkiezing wel weer terug. Tot op heden zat er steeds een coalitie die de komst van een coffeeshop tegengehouden heeft. Is er na de de verkiezingen meer hoop voor de cannabisgebruiker?

De VVD wil geen coffeeshop in Oosterhout. De partij wil een zerotolerance aanpak van drugs rond en op scholen.

In het programma van de PvdA is alleen te vinden dat de partij de regels omtrent alcohol, tabak en drugs rond sportclubs en scholen streng wil handhaven.

Het CDA is tegenstander van een coffeeshop, omdat het criminaliteit in de hand werkt en omdat het slecht is voor de jongeren. Of zoals Ruben Jacobs (de nummer 2) het verwoordde: “De enige coffeeshop die in Oosterhout komt is de Starbucks”

Gemeentebelangen wil geen coffeeshop zolang softdrugs illegaal zijn. Als softdrugs legaal worden wil de partij een discussie starten over haalbaarheid, nut, noodzaak en kosten

De komst van een coffeeshop binnen de gemeentegrenzen kan volgens GroenLinks helpen bij het voorkomen van overlast door drugsdealers in de wijken.

Volgens Groen Brabant moet de preventie van drugsgebruik zich richten op jongeren tot 18 jaar, daarna is preventie volgens de partij niet efficiënt meer.

Gezond Burger Verstand is tegenstander van een coffeeshop. Volgens de partij is gebleken dat de aanwezigheid van een coffeeshop het dealen in wijken en op scholen niet ontmoedigd. De partij wil ook een strenger optreden tegen drugsdealers.

De SP is voorstander van een coffeeshop, hierdoor zou volgens de partij overlast door dealen op straat beperkt worden.

Een groot voorstander van een coffeeshop, zo is PRO Oosterhout te omschrijven. Volgens de partij kan in een coffeeshop de kwaliteit van de drugs veel beter bewaakt worden dan bij illegale straathandel.

D66, Onafhankelijke Fractie, Jezus Leeft en Oosterhout Anders hebben online geen standpunt over drugs of een coffeeshop staan.

Conclusie:

De traditioneel grote partijen in Oosterhout blijven tegen een coffeeshop. Voor de cannabisgebruiker is het dus te hopen dat een van de kleinere partijen flinke zetelwinst gaat boeken. Opvallend is dat de PvdA de enige partij op de echte linkervleugel is die tegen een coffeeshop is.

4 gedachten over “Analyse verkiezingsprogramma’s: Drugs en Coffeeshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *