Opinie: de hogere machten in horecaland
Wie een horecabedrijf wil beginnen is er niet met een zak spaargeld en een lening van de bank. Omdat het opzetten van een horecabedrijf een behoorlijk risico is kan je dan vaak alleen terecht bij de brouwerijen zelf. Verschillende kroegen in Oosterhout doen dat ook. Naast de financiering krijg je dan ook een afnameverplichting van drank en zoals vandaag gebleken zelfs ongevraagde input op het concept van je horecazaak. Dat is wat mij betreft geen ondernemen meer.
Restaurant d’Apotheek op de Markt is om die reden dichtgegaan. Brouwer Heineken, mogelijk dus ook financier, heeft aangegeven de switch van het concept niet te waarderen. D’Apotheek was tot enige tijd geleden een cafe/restaurant. Toen de eigenaar het naastgelegen pandje opknapte tot Cafe De Drogist ging hij in het pand van d’Apotheek als restaurant verder. Heineken heeft hier nu een stokje voor gestoken. D’Apotheek is dicht, de Drogist blijft open.
De panden rond de Markt en in de Klappeijstraat zijn stevig aan de prijs, wie geïnteresseerd is kan een keer de prijzen bij het kadaster opvragen. Een betrouwbare partner is dan belangrijk, maar de brouwers tonen zich vaak niet als betrouwbare partner.
Ondernemers zetten met geleend geld wel een mooi concept neer, maar kunnen door een conflict met de brouwerij hun levering of zelfs hun financiering de nek omgedraaid zien worden. Horecazaak Fever schaart zich op Twitter actief achter de keuze van d’Apotheek om ermee te stoppen, en heeft zelf ook al meermaals laten merken dat zij niet blij zijn met de verplichte winkelnering bij de brouwerij.
Er ligt meer macht bij brouwerijen dan de meeste mensen vermoeden. Een gemeentebestuur staat machteloos als brouwerijen hun panden op slot gooien of geen nieuwe uitbater zoeken. De Klappeijstraat en Markt kunnen dan in korte tijd helemaal doodbloeden. Het vinden van uitbaters voor die brouwerijpanden is trouwens lastiger dan ooit. Enkele kroegen zijn al een tijd dicht en van een nieuwe eigenaar is nog geen spoortje te bekennen.
Daarom pleit ik voor een goede samenwerking tussen ondernemers en brouwerijen. Geen wurgcontract voor de ondernemer, niet constant schoppen tegen de brouwerij, en samen het beste voor de gast neerzetten. Dan blijft uitgaan leuk en aantrekkelijk, en kan de uitbater er vast ook nog een leuke boterham aan overhouden.
Tja, ik kan me voorstellen dat een brouwer niet blij is als jij je concept van restaurant/café omgooit naar alleen restaurant. Er komt vast minder bierafzet (en dus omzet binnen). Als je dan vervolgens moet toezien dat de activiteiten verder worden voortgezet in het door dezelfde eigenaar-in-naast-gelegen-pand worden voortgezet, met een andere brouwer!, dat het (op zijn zachts gezegd) niet gewaardeerd wordt. En dit gat natuurlijk allemaal om geld en niet om de smaak van het bier.
Als oud accountmanager-horeca van een brouwerij, oud stapper en oud dj in het Oosterhoutse zie ik maar 1 oplossing voor De Markt, De Heuvel en De Klappeijstraat. Geen panden met horeca-bestemming meer verhuren aan brouwerijen. De gemeente kan hier een stokje voor steken door slechts een exploitatie-vergunning af te geven indien de huurder tevens de uitbater is. Probleem opgelost, al zullen pandeigenaren daar anders over denken…..
Slechte zaak dat deze ondernemers op deze wijze worden dwars gezeten, kaalslag in een levendig centrum en een extra drempel voor de mensen die met goede nieuwe plannen rondlopen. Bierbrouwers moeten bier verkopen………
Aan de andere kant moeten horeca-ondernemers ook geen krediet aanpakken van pandeigenaren, brouwerijen, automaten-bedrijven en andere toeleveranciers om hun bedrijf te financieren.
Ik zei het al: de oplossing is simpel.
PS. Waardeloze ontwikkelingen voor Jeroen en zijn D’Apotheek, een prachtige zaak is niet meer!