[Opinie] Afval goed scheiden? U betaalt!

attero

Het goed scheiden van afval is goed voor het milieu, maar niet voor uw portemonnee. Waar we eerder al meer afvalstoffenheffing gingen betalen omdat Diftar te weinig geld opbracht, krijgen we nu ook een boete omdat de gemeente te weinig afval aanbiedt aan de afvalverwerker. Heel fijn dus, dat afval scheiden. 

 

Het is waar dat na de invoering van Diftar, en het daarna verhogen van het bedrag dat huishoudens moeten betalen, we nog steeds minder betalen dan voor het invoeren van Diftar. Maar de beeldvorming is toch echt verkeerd. En daar komt nu ook nog doodleuk een boete overheen. Maar waar komt die boete vandaan?

 

In 2009 verkochten veel provincies en gemeenten hun aandelen in Essent aan RWE. Maar niet heel Essent werd verkocht. Zo bleef Enexis, het bedrijf dat zorgt voor de kabels, grotendeels in handen van de overheden. Ook Essent Milieu bleef in handen van de provincie en gemeenten, en ging verder onder de naam Attero.

 

Attero is een afvalverwerker. Het afval dat u aflevert bij de milieustraat of via de vuilniszak wordt op de afvalverwerkingplaatsen van Attero verder verwerkt of verbrand. Het bedrijf heeft met de gemeenten afspraken gemaakt over de hoeveelheid afval die jaarlijks aangeboden wordt aan Attero. Dit zorgt voor een stabiel inkomen voor Attero, waardoor het bedrijf ook investeringen kan doen.

 

Vorig jaar besloten de provincie en de gemeenten dat Attero verkocht kon worden aan een particuliere partij, Waterland. Daarmee wordt ook de aansprakelijkheid van de gemeenten en de provincie over de afvalverwerkingplaatsen kleiner. Maar er zat een addertje onder het gras. Veel gemeenten zijn de afgelopen jaren aan de slag gegaan met een duurzamer systeem van afvalinzameling, Diftar. Het scheiden van afval zorgt voor meer bewustzijn bij de bevolking en daarmee indirect ook tot minder aangeboden afval. Zoveel minder dat bepaalde gewesten in Brabant niet meer voldoen aan de afspraken met Attero, waaronder de regio Oosterhout.

 

Nu een commerciële partij Attero over gaat nemen wordt dat ineens relevant. Dat gemeenten elkaar geen boete op zouden leggen is te begrijpen, maar Waterland wil gewoon geld verdienen. En dus mogen de gemeenten in gewesten die te weinig afval aanbieden een boete betalen. Niet eerlijk? Volgens de regels wel. Helaas hebben de overheden zitten slapen de afgelopen jaren.

 

Want Attero is jarenlang in handen geweest van de overheid. Dan mag je toch verwachten dat contracten opgebroken kunnen worden? Zeker als er zoveel ontwikkelingen zijn in de wereld van afvalinzameling? Want de veranderingen gaan we vanaf 2017 merken. Dan is namelijk het oorspronkelijke contract met Attero afgelopen en wordt de afvalverwerking nieuwe stijl opnieuw aanbesteed. Toevallig is Attero in deze regio opnieuw de gelukkige geworden, maar wel tegen een veel lager tarief. U kunt het gemeentebestuur dus houden aan een verlaging van de afvalstoffenheffing vanaf 2017.

 

Maar voordat het zover is mag u eerst nog een boete betalen. En meer afvalstoffenheffing betalen omdat u zo goed bent in het afval scheiden. Omdat de gemeente wel ontwikkelingen doet in de afvalinzameling, maar niet in de rest van de afvalketen.

2 gedachten over “[Opinie] Afval goed scheiden? U betaalt!

  • 21 augustus 2014 om 20:39
    Permalink

    We hadden de garantie bij het invoeren van Diftar dat gemiddeld iedere voordeur 50 euro goedkoper zou zijn en dat de service op pijl bleef! Dus raad aan de slag want beide toezeggingen lijken niet meer waar te zijn.

  • 21 augustus 2014 om 19:20
    Permalink

    Ter nuancering: Een deel van de problemen is veroorzaakt doordat sommige gemeenten niet zozeer beter afval zijn gaan scheiden, maar zich gewoon niet aan het contract gehouden hebben en met hun afval zijn gaan shoppen. In Provinciale Staten is gevraagd gemeenten die te weinig afval hebben aangeleverd doordat ze milieumaatregelen genomen hebben te ontzien en de boete enkel in rekening te brengen bij de ‘shoppers’. Dit is echter niet gehonoreerd. Overigens zal nog moeten blijken of het daadwerkelijk tot (het innen van) de boete komt. Het is allemaal wat complexer dan in dit opiniestuk wordt geschetst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *