[Opinie] Digitale gemeenteraad is een vloek

Bron: Wovox.com
Bron: Wovox.com

Ik dacht dat digitalisering de gemeenteraad vlotter en dynamischer zou maken. Anno 2014 kom ik daarop terug. De opkomst van digitale middelen is niet te missen. Naast de bult papier ligt er tegenwoordig ook een tablet en een smartphone voor de neus van de meeste raadsleden. Waarom ook niet denk je vast, het is immers 2014, we hebben het thuis ook. Waar ik wel aandacht voor wil vragen, is aandacht voor elkaars betoog. Dat is niet meer zo gewoon als vroeger.

Allereerst de publieke tribune, waar het gros van de bezoekers twitter aan het refreshen is, om te kijken of er nog wat leuks getweet wordt door @RaadOosterhout. Als dat niet het geval is, zijn nieuwsapps veruit de populairste bezigheid. De durfals kiezen voor candycrush saga, u mag zelf opmaken in hoeverre er nog een link is met het gevoerde debat.

Wethouders browsen ook wat af, waarbij de iPad regelmatig rondgaat. Het is lastig vast te stellen of het een inhoudelijk topic betreft of een grappig youtubefilmpje. Derhalve krijgen zij het voordeel van de twijfel. De aanwezige pers kiest ervoor te twitteren, overleggen of een radioverslag te maken. Goede initiatieven, want dan hoeven de burgers thuis niet te wachten op de krant van morgen.

Dan de raadsleden zelf. In de meeste gevallen ligt er een tablet en een smartphone op tafel. Deze middelen worden met enige regelmaat gebruikt. Het gros van de tijd om relevante informatie op te zoeken, maar ook hier duiken spelletjes als candycrush saga en cityville op. Ook in dit geval mag u zelf opmaken in hoeverre er nog een link is met het gevoerde debat. Dat brengt mij bij de vraag hoe dat vroeger ging, zonder smartphones en tablets. Nam men toen wel de tijd om gewoon naar elkaar te luisteren? Misschien lagen de tafels wel volg met boeken en kranten, om op een saai moment in het debat even doorheen te bladeren.

Het lijkt zo ongeïnteresseerd om het grootste deel van het debat af te dwalen richting kleine en grotere schermen. Dat staat wat mij betreft nog los van de activiteit die men dan doet. Waarschijnlijk is dergelijk gedrag in 2014 niet uit te bannen, maar het is wel zo prettig als een spreker aandacht krijgt. Een goed begin voor een etiquette waarbij, ook in een digitale samenleving, eer wordt gegund aan elkaars betoog.

4 gedachten over “[Opinie] Digitale gemeenteraad is een vloek

  • 19 september 2014 om 22:49
    Permalink

    Heb al eens mee gemaakt dat een raadslid via Twitter bepaalde kralen mooi vond! Ja direct betrokken is men niet meer. Per fractie luistert als je geluk heb 1 persoon die over hetzelfde onderwerp spreekt. Respect voor collega’s is echt ver zoek door de moderne media!

  • 19 september 2014 om 21:33
    Permalink

    Mensen die niet willen luisteren doen dat net zo goed niet zonder digitale speeltjes.
    Het is zeker respectloos te noemen als je tijdens het vergaderen met spelletjes bezig bent of met social media maar met het doornemen van stukken op de tablet is niets mis. Het scheelt in ieder geval een hoop papier wat na afloop in de papierbak verdwijnt. En dat doornemen deed men ook toen er nog enkel papier op de tafels lag.

  • 17 september 2014 om 15:51
    Permalink

    Je moet er toch niet aan denken dat al die stapels papier met raadsstukken telkenmale doorgespit moeten worden om er dat ene item uit te halen.
    Diegenen die de raadsvergadering gebruiken om een leuk spelletje te doen. Die kunnen we in Oosterhout missen als kiespijn! Met de nadruk op kies als in kiezen voor de volgende verkiezingen!

  • 16 september 2014 om 23:34
    Permalink

    Uit de overlevering weet ik dat vroeger ook wel eens de krant werd gelezen tijdens de raadsvergadering.

    Vergis je niet. De raadsleden krijgen de stukken niet op papier, net zo min als de wethouders overigens. Er wordt dus sowieso veel op de iPad gekeken, want daar staan de stukken op waarover gesproken wordt.

    Maar de kwestie die je aan de orde stelt is wel reëel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *