[OPINIE] De ORTS heeft kansen zat

logo ORTS

Bij de ORTS komt er blijkbaar nauwelijks nog geld binnen om media te produceren. Dat is op zich een sneu bericht, want zonde voor al die vrijwilligers die er wekelijks veel tijd insteken. Tegelijkertijd is het een soort van reality-check. Als je met de huidige subsidies en reclame inkomsten niet meer uit kan, moet je het op een andere manier gaan doen. Naar mijn mening kan dat makkelijk en sneller dan iedereen denkt.

Grofweg is het businessmodel van de ORTS wat oubollig. Een vrij statische kabelkrant, een aantal televisieproducties, veelal non-stop radio en een website met BN/De Stem newsfeed. De lokale informatie komt tegenwoordig via Facebook en Twitter. Iedereen heeft een playlist in iTunes, Spotify of een andere muziekdienst.

Het zijn de randvoorwaarden die de ORTS duur maken. Kabelkrantsoftware, BUMA/STEMRA rechten, kosten voor de Ziggo verbinding. Vaste lasten die elke maand weer terugkomen. Over de noodzaak voor Ziggo doorgifte kan getwijfeld worden. De kabelkrant is een ‘oud’ medium dat allang ingehaald is, de televisieuitzendingen kunnen ook prima via internet beschikbaar gesteld worden.

De radiotak heeft de nodige pareltjes, maar om daarvoor 365 dagen per jaar hoofdzakelijk non-stop muziek uit te zenden, daar kan je je vraagtekens bij zetten. In Rotterdam heeft lokale zender Open Rotterdam de zender onlangs afgeschakeld, zij laten radio over aan regionale en landelijke zenders. Voor de hobbyisten die graag een radiouitzending maken zijn op internet talloze alternatieven voor handen om zelf de uitzending te verzorgen.

De kans voor de ORTS zit hem wat mij betreft echt in Oosterhout Vandaag op Zaterdag. Dat programma is een crossover tussen een podium, een magazine en een talkshow over politiek. Voor Oosterhout Vandaag op Zaterdag hoef je de radiozender en het TV-kanaal echter niet overeind te houden. Via apps als Tunein, Soundcloud, Ustream en YouTube kunnen deze uitzendingen live via het web uitgezonden worden.

Alle online content moet dan samenkomen op een goede website. Actualiteit en lokale gebondenheid, maar dan in een nieuw jasje. Daar moet de focus en het geloof liggen. Als de ORTS daarbij gebruik maakt van de reeds aanwezige kennis binnen het team van Oosterhout Vandaag komen ze er bovenop.

Een gedachte over “[OPINIE] De ORTS heeft kansen zat

  • 11 juli 2015 om 09:52
    Permalink

    Mooi stukje maar vergeet niet dat er nog hele volksstammen zijn (meer dan dat we denken hier) die geen gebruik maken van internet en social media. Als publieke lokale omroep ben je dan ook aan je stand verplicht om die mensen te bereiken. Dat kan alleen via de oude media en dat kost nou eenmaal geld. En ik heb afgelopen week eens even zitten turven m.b.t. berichtgeving en wat denk je? De ORTS brengt ondanks een non-stop radiozender en een kabelkrant per week veel meer nieuws naar buiten dan deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *